Κατρούγκαλος: Μόνο το χρέος θα διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό θα κάνουμε ό,τι θέλουμε

10.5.14


Μια...πρωτοποριακή άποψη για το τι σκοπεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση καταθέτει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος και φερόμενος ως συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του στη Βασιλική Σιούτη στο The Press Project:

Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές. Δηλαδή ότι ξεκινάμε με προοπτική να διαγράψουμε τα μνημόνια από την πρώτη εβδομάδα, εννοώντας όλη την εκτελεστική νομοθεσία των μνημονίων που αφορά τα εσωτερικά μέτρα απορρύθμισης του κοινωνικού κράτους και κατάργησης του εργατικού δικαίου και το μοναδικό θέμα που θα διαπραγματευθούμε με τους εταίρους είναι τα λεφτά που τους χρωστάμε. Δηλαδή στο εσωτερικό δεν διαπραγματευόμαστε, είναι δική μας δουλειά τι θα κάνουμε στην κοινωνία μας, τα δανεικά μόνο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Είναι ορθό ότι θα ξεκινήσουμε ζητώντας διεθνή διάσκεψη για το χρέος.

Αν το σκεφθείτε, πέρα από την πολιτική διάσταση του θέματος, η αντίληψη ότι «εσείς θα μας δανείζετε κι εμείς θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε με τα λεφτά σας» είναι βαθιά ανήθικη στην ουσία της, όπου κι αν βρει εφαρμογή.

Λυπάμαι που η Αριστερά στην Ελλάδα έγινε η βιτρίνα προβολής καιροσκόπων τηλεσυνταγματολόγων που δεν διστάζουν να υποστηρίξουν δημόσια οποιαδήποτε θέση θα τους καταστήσει δημοφιλείς.