Νέα καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων

29.5.14


Σε καταδίκη της Ελλάδας για παραβιάσεις της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχώρησε την Τετάρτη το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή κρατουμένων, οι οποίοι έτυχαν «απάνθρωπης και εξευτελιστικής» μεταχείρισης και θα λάβουν τώρα χρηματική αποζημίωση.

Η υπόθεση αφορούσε τις συνθήκες κράτησης έξι προσφευγόντων στις φυλακές της Τρίπολης, όπου κρατούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί ή περιμένουν την δίκη τους για σεξουαλικά αδικήματα.

Σύμφωνα με την προσφυγή, ενώ οι φυλακές έχουν χωρητικότητα 65 ατόμων, οι κρατούμενοι είχαν ανέλθει στους 177 τον Ιανουάριο του 2009,  στους 185 τον Ιούνιο του 2012 και στους 215 λίγους μήνες αργότερα.

Όπως κατήγγειλαν οι κρατούμενοι στις φυλακές υπήρχαν μόνο εννέα ντους, και μάλιστα στην αυλή, για θέρμανση υπήρχαν έξι σόμπες πετρελαίου που δεν λειτουργούσαν ταυτόχρονα, το καλοκαίρι δεν υπήρχε κλιματισμός και εξαερισμός, οι τουαλέτες ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και το φαγητό πολύ χαμηλού επιπέδου.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ακόμα μια καταδίκη για τη χώρα μας η οποία πολύ σύντομα θα ξεχαστεί καθώς εδώ και χρόνια ουδείς ασχολείται σοβαρά με το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα το οποίο φαίνεται ότι αντιγράφει τα χειρότερα ανατολικά πρότυπα παρά τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.