Προσβάλει η ποσόστωση τις γυναίκες;

2.5.14


Ο Θάνος Τζήμερος, πρόεδρος της Δημιουργιάς Ξανά, έγραψε στην Athens Voice ένα κείμενο υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή των γυναικών με ποσόστωση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων είναι προσβλητική για τις γυναίκες.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του εδώ. Προσωπικά, διαφωνώ με τον κ. Τζήμερο αλλά η άποψη που εκφράζει είναι μια από τις δυο που συνολικά διατυπώνονται για το συγκεκριμένο ζήτημα ανά τον κόσμο.

Του απάντησε η καθηγήτρια Φιλοσοφίας κ. Βάσω Κιντή η οποία είναι υποψήφια με το Ποτάμι στις Ευρωεκλογές. Μπορείτε να διαβάσετε την άποψη της εδώ. Νομίζω ότι συμφωνώ μαζί της πολύ περισσότερο και κυρίως ξεχωρίζω το συγκεκριμένο απόσπασμα της τοποθέτησης της:

Οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, μάς λέει, είναι εξαναγκασμός. Ποιος εξαναγκάζεται; Οι γυναίκες υποψήφιες; Μας τις βάζουν υποχρεωτικά; Δεν τις ρωτούν αν θέλουν; Οι ψηφοφόροι; Εξαναγκάζονται να ψηφίζουν γυναίκες; Πού το είδε αυτό; Οι μόνοι που εξαναγκάζονται από τον νόμο είναι τα κόμματα που πρέπει να φροντίσουν να βγάλουν από τη σκιά και την αφάνεια στην οποία τις έχουν καταδικάσει γυναίκες που διακρίνονται στη δουλειά τους και στη δημόσια ζωή, που δεν παρεπιδημούν στους κομματικούς διαδρόμους ούτε διαγκωνίζονται για να προβληθούν. Αναγκάζονται, λέει ο Θ. Τζήμερος, τα κόμματα να επιστρατεύουν φίλες, ξαδέλφες, θείες και μανάδες. Δηλαδή πάλι οι γυναίκες ως αντικείμενα, ιδιοκτησία των ανδρών στη διάθεση των κομμάτων τους.

Πρόσφατα, είχα γράψει κάτι περίπου σχετικό στο Protagon.gr. Εσείς; Τι πιστεύετε για το θέμα; Μιας και δεν πρόκειται να συζητήσουμε σοβαρά για την Ευρώπη σε αυτές τις εκλογές, ας συζητήσουμε τουλάχιστον όποια άλλα σοβαρά θέματα προκύπτουν, έστω και τυχαία.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.