Σ' αρέσει η δραχμή; Διαπιστώνεις αναλογίες με τη Χούντα; Το Ποτάμι είναι εδώ για σένα!

29.5.14


Για λόγους επαγγελματικής διαστροφής, έχω εγγραφεί στο newsletter του κόμματος «Σταύρος Θεοδωράκης-Το Ποτάμι» και κάπως έτσι ενημερώθηκα σήμερα ότι το κόμμα προγραμματίζει το πρώτο του συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη.

Χαζεύοντας τα ονόματα των κεντρικών συντονιστών του κόμματος ανά την Ελλάδα, συγκράτησα το όνομα «Παναγιώτης Πασπαλιάρης» καθώς κάτι μου θύμιζε.


Πράγματι, κάνοντας μια μικρή έρευνα στο Google, συνειδητοποίησα ότι δικαίως το όνομα του κ. Πασπαλιάρη μου ήταν γνώριμο καθώς το στέλεχος του Ποταμιού είχε αναπτύξει πλούσια αρθρογραφία κατά τη διάρκεια της κρίσης ενώ, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, ήταν υπεύθυνος κυκλοφορίας του περιοδικού Hot Doc του Κώστα Βαξεβάνη.

Στις 27 Ιουνίου του 2011, ο κ. Πασπαλιάρης είχε προτείνει την κυκλοφορία της νέας δραχμής, με μερική αναστολή της κυκλοφορίας του ευρώ με επιχειρήματα όπως:

Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα είναι για το 2011 21 δις Ευρώ. Αμέσως μετά την εφαρμογή της μερικής αναστολής κυκλοφορίας του Ευρώ το έλλειμμα θα γίνει πλεόνασμα 23 δις για το 2011, με πληρωμένους τόκους 17 δις Ευρώ. 

Στις 22 Απριλίου του 2013, με άρθρο του στο Κουτί της Πανδώρας , ο κ. Πασπαλιάρης διαπιστώνει κάποιες αναλογίες της εποχής μας με την περίοδο της Χούντας:

Υπάρχουν ακόμα πολλές ομοιότητες της χούντας με το σημερινό καθεστώς. «Τόσους αστυνομικούς και τόσο ποδόσφαιρο είχαμε να δούμε από τη χούντα», γράφει ένα σύνθημα στον τοίχο. Οι νέοι ασφυκτιούν και μεταναστεύουν. Η εξουσία έχει στήσει ένα πάρτι διαφθοράς με το συγγενολόι της. Η επιχειρηματικότητα, η δημοκρατία, η λαϊκή καλλιτεχνική έκφραση έχει μπει στο γύψο. Μόνο όποιος προσπαθεί στην αγγλική ή στο εξωτερικό έχει κάποια τύχη. Υπάρχουν όμως και διαφορές. Τότε ήταν τα τανκς. Σήμερα είναι η τρόικα. Τότε ήταν στρατιωτικοί. Σήμερα είναι τραπεζίτες. 

Είχα ακούσει ότι το Ποτάμι θέλει να κλέψει ιδέες από την Αριστερά και τη Δεξιά αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι θα προχωρούσε τόσο πολύ αυτό το σπουδαίο εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη ώστε να ενσωματώσει και τέτοιου είδους απόψεις που θα επικροτούσε και ο Δημήτρης Καζάκης.

Μπράβο Σταύρο! Κομματικό παρελθόν να μην έχουν κι ας λένε ό,τι τους κατέβει...