Σκα Κέλερ: Στο χαμόγελο της μια άλλη Ευρώπη που πρέπει να πρωταγωνιστήσει

16.5.14


Χαμογελαστή, ζωηρή και με νεανικό πάθος στις τοποθετήσεις τις, η Σκα Κέλερ των Πρασίνων ήταν κατά τη γνώμη μου το πρόσωπο που έκλεψε τις εντυπώσεις στο χθεσινό debate των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έχοντας δίπλα της από τη μια πλευρά τον άγουρο Αλέξη Τσίπρα κι από την άλλη τον άοσμο, άχρωμο και άνευρο Μάρτιν Σουλτς, η Κέλερ προσέθεσε στο αποψινό debate αυτό που του έλειπε: μια πιο κανονική αντιπροσώπευση της νέας γενιάς της Ευρώπης που βρίσκει απολύτως βαρετούς τους μονολόγους των Γιούνκερ και Σουλτς.

Γεννημένη στην Ανατολική Γερμανία, μόλις το 1981, η Κέλερ έβαλε στη συζήτηση την ατζέντα των Ευρωπαίων Πρασίνων που ουσιαστικά αποτελεί μια λιγότερο υστερική αλλά καθαρά αριστερή οπτική στην κρίση με έντονο οικολογικό πρόσημο.

Παραθέτω ενδεικτικά μια σύνοψη των τοποθετήσεων της, όπως δημοσιεύεται στο Real.gr:

Για την οικονομία η Σκα Κέλερ είπε ότι επιθυμεί μια άλλη Ευρώπη που θα επικεντρώνεται στους πολίτες και όχι στις τράπεζες, μια κοινωνική Ευρώπη της αλληλεγγύης. Πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ανεργία των νέων είπε η υποψήφια των Πρασίνων η οποία υποστήριξε ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα.

Η Σκα Κέλερ απέδωσε το έως τώρα περιορισμένο ενδιαφέρον τον Ευρωπαίων στις ευρωεκλογές (το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν μόλις 43%) στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που δεν αγγίζουν τον πολίτη και επεσήμανε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. 

Για τη διαφθορά στην Ευρώπη στάθηκε ιδιαίτερα στους λομπίστες οι οποίοι είναι υπεράριθμοι και αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ ενώ για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν συμφώνησε με τον Μ. Σουλτς ότι θα πρέπει να είναι ένας εκ των πέντε υποψηφίων, κάτι που προκύπτει και από τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Αξίζει να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες γι' αυτήν. Ελπίζω να μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον.