Στο βωμό μίας ασύδοτης τουριστικής ανάπτυξης ο ελληνικός αιγιαλός

5.5.14


Της Νίκης Φούντα*

Μόνο ειρωνικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο τίτλος που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας».

Γιατί; Ας δούμε αναλυτικά:

•Οριοθέτηση: αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση (πχ. για ξαπλώστρες και αναψυκτήρια), καθώς και η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
•Διαχείριση: Διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών και η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία και χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς. Επιτρέπεται η επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
•Προστασία: το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας που είναι η ανάδειξη της ελληνικής ακτογραμμής με όρους αειφορίας παραδίνεται στο προσφιλές τρίπτυχο μπάζωμα – καντίνα – ξαπλώστρα.

Το κατ’ ουσίαν μη αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου, που όχι μόνο δεν θα φέρει την οικονομική ανάκαμψη που υπόσχεται, αλλά δίνει ένα καίριο χτύπημα στην προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη!

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι καταφανώς αντισυνταγματικά (αντίθετα προς το δικαίωμα ακώλυτης πρόσβασης του πολίτη, την υποχρέωση κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών στον αιγιαλό και στην παραλία, κ.α.), και όλοι γνωρίζουμε πως θα προσβληθούν στο ΣτΕ, όπου και θα υπάρξει δικαίωση εκ των υστέρων. Αλλά δυστυχώς η δόμηση είναι πράξη μη αναστρέψιμη, όπως και η καταστροφή του περιβάλλοντος τις περισσότερες φορές!

Εκτός από τα παραπάνω, είναι εκκωφαντική η αγνόηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας καθώς η χώρα μας είναι συμβαλλόμενο μέρος στο πρωτόκολλο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών, στο οποίο προβλέπονται περιορισμοί σε δραστηριότητες στις παράκτιες ζώνες, με σκοπό τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης και διαχείρισης.

Σε μια χώρα που πάγια επιβραβεύει την αυθαιρεσία, οι παρανομούντες τύχαιναν πάντοτε καλύτερης αντιμετώπισης από τους νομοταγείς. Όμως, το νομοσχέδιο «προχωράει» ακόμη παραπέρα και διαμορφώνει δύο κατηγορίες πολιτών: τους ιδιώτες επιχειρηματίες, υπέρ των οποίων το Υπουργείο Οικονομικών σταθερά νομοθετεί, και τους απλούς πολίτες στους οποίους αρνείται να διασφαλίσει ακόμα και το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης.

Πρόκειται για μια ακόμα «επίδειξη» προτεραιοτήτων μιας λογικής παρωχημένης, βαθιά συντηρητικής, αλλά και πρόχειρης εκ μέρους της κυβέρνησης. Σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης, το οποίο στηρίζει σθεναρά την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη ως μοχλούς για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ως βασικούς τομείς επένδυσης για την παραγωγική ανασυγκρότηση, το Υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην ασυδοσία, δέσμιο των αντι-αναπτυξιακών μοντέλων άλλων δεκαετιών. Δέσμιο των ιδεολογικών του εμμονών.

Το νομοσχέδιο με τη μορφή που κατατέθηκε στη διαβούλευση δεν πρέπει να έρθει σε καμιά περίπτωση προς συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Καλούμε το Υπουργείο να το αποσύρει τώρα.

*H Νίκη Φούντα είναι βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.

23 σχόλια:

 1. Απαράδεκτο ,

  Έβαλες αρθρο που δεν βρίζει το ποτάμι . Τι επαθες; Αισθάνεσαι καλα ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ν/σ είναι, όντως, απαράδεκτο και δείχνει πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η ασχετοσύνη. Επειδή στο Οικονομικών αδυνατούν να αντιληφθούν τι ακριβώς χρειάζεται η χώρα για να βγει από την κρίση, εμφανίζονται πρόθυμοι να παραχωρήσουν και το τελευταίο τετρ. μέτρο ελεύθερης παραλίας και να επιτρέψουν τη δημιουργία "τεράτων" σ' αυτές.
  Αδυνατούν, επίσης, να αντιληφθούν πόσο αποκρουστική εικόνα δημιουργεί στους τουρίστες μία παραλία τίγκα στις ξαπλώστρες.
  Ελπίζω να υπάρξουν βουλευτές που θα μπλοκάρουν αυτό το νομοθετικό ανοσιούργημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επιλήψιμο είναι να ασκεί αντιπολιτευση στο Σαμαρα και την κυβέρνηση και μετά να γλείφει για να μπει στην κυβέρνηση του. Επιλήψιμο είναι τα παντός είδους παπαγαλάκια του σαν εσένα να κατηγορούν άλλους που έγιναν υπουργοί του Σαμαρά (πχ Χρυσοχοϊδης) και μετά να παρακαλούν μπουν και αυτοί μέσα. Γιατί αυτό γίνεται. Μια βόλτα στο διαδίκτυο και θα καταλάβεις το γλείψιμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βλέπω ότι οι πάσης φύσεως συνομοσιολόγοι και ψεκασμένοι αυτής της χώρας επισκέπτονται όλο και συχνότερα τα σάιτ. Αναλόγως της οπτικής που βλέπει κανείς τα πράγματα, αυτό θα μπορούσε να είναι και καλό.
  Σε κάθε περίπτωση, όλοι αυτοί που μιλάνε για στημένη υπόθεση και υπερπροβολή του Ποταμιού παραβλέπουν δύο πράγματα.
  Το πρώτο είναι το γεγονός ότι το Ποτάμι, λόγω της δημοτικότητας του αρχηγού του, εμφάνισε εξαρχής μία δυναμική που τα κανάλια δεν μπορούσαν να παραβλέψουν. Θα θυμίσω ότι και το εγχείρημα των 58 θεωρήθηκε από την αρχή ότι είχε τη στήριξη των media (και της εγχώριας διαπλοκής, εννοείται ) αλλά λόγω έλλειψης δυναμικής, είχε στη πορεία μικρότερη προβολή και στο τέλος ξεφούσκωσε.
  Το δεύτερο έχει να κάνει με το είδος της προβολής του Ποταμιού. Η προβολή αυτή έχει συνήθως αρνητική αποχρωση. Σε διάφορα πάνελ σχολιάζουν αρνητικά το Ποτάμι, δίχως να υπάρχει εκπρόσωπος του κόμματος, με απαράδεκτα υπονοούμενα περί χρηματοδότησης του από διαπλεκόμενα συμφέροντα, αγνοώντας το γεγονός ότι η προεκλογική δαπάνη του Ποταμιού δεν προβλέπεται να υπερβεί τις 100,000€ (αφού θα στηριχθεί, κυρίως, σε διαδικτυακά μέσα προβολής) και με τους παρουσιαστές να παριστάνουν τους Κινέζους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αδίστακτα Υποκείμενα στο Οικονομικών & Ανάπτυξης , υποχείρια της Τραπεζομιντιακής Μαφίας που τα στηρίζει με κάθε ευκαιρία , ξεπουλούν ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε ΑΠΌΛΥΤΗ συναλλαγή με αυτοδιοικητικές συμμορίες που μαζεύουν ρευστό από τοπικούς αλητοεπιχειρηματίες . Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ βενιζέλος ... αντιπροεδρεύει .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ευχή και κατάρα6 Μαΐου 2014 - 10:37 π.μ.

  Προφανώς δεν μπορεί να γίνει διάλογος έτσι. Μέχρι τώρα με ήξερα για παπαγαλάκι του Βενιζέλου, εσύ με κάνεις από τώρα παπαγαλάκι του Λοβέρδου αλλά εγώ χαρακτηρισμό για σένα δεν έκανα. Έτσι λοιπόν αν δαιμονοποιείς το συνομιλητή σου φυσικά δεν μπορείς να βρεις βάση για κανένα διάλογο. Οκ, οι γιωργοπαπανδρεϊκοί βρίσκονται στην κοσμάρα τους και σε αντιστοίχιση απόλυτη με τον μαρμαρωμένο τους. Θα βγάζουμε τα μάτια μας κι εμείς; Είμαστε τόσο πολλοί που περισσεύουμε κιόλας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ενώ όταν ο ΓΑΠ έπαιρνε 42% ήταν ο θρίαμβος της δημοκρατίας. Όπως σας βολεύει τα έχετε στο μυαλό σας. Όποιος σας χαλάει τη σούπα τον βαφτίζεται διαπλεκόμενο και καθαρίσατε. Ο κόσμος φίλε μου δεν είναι ηλίθιος, καταλαβαίνει ποιός τον κοροϊδεύει και ποιός αγωνίζεται.  Αν προσέξεις το ποιοί ρίχνουν την περισσότερη λάσπη στο Ποτάμι θα δεις ότι είναι όλο το διαπλεκόμενο σύστημα, ότι χειρότερο έχει βγάλει η πολιτική και η δημοσιογραφία με πρώτους και καλύτερους τον Τράγκα τον Κουρή τον Αλαφούζο και το Λαζόπουλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Από τη στιγμή που ο ΓΑΠ φάνηκε να στηρίζει Δημάρ, η Δημάρ έχει εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη. Τυχαίο? Δε νομίζω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πόπο ρε φίλε γάτα είσαι, βουλωμένο γράμμα διαβάζεις. Μπορείς τώρα να μας πεις και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Τι λέει η Παραπολιτική μωρέ και πέσατε να την φάτε? Λέει πως ενώ ο Θεοδωράκης είχε αφήσει να εννοηθεί πως στοχεύει στο 15%, αυτό το ποσοστό απ'ότι φαίνεται απο τις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να το πιάσει (κάπου στο 8% το δίνουν οι δημοσκοπήσεις) και γι'αυτό αρκετοί ίσως απογοητευτούνε. Αυτό λέει. (Δεν λέει πως είναι χαμηλό το ποσοστό για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ευχή και κατάρα6 Μαΐου 2014 - 7:14 μ.μ.

  Καλέ μου Θου Του μου: το κρατάω αυτό το υπέροχο στρατευμένο γιωργοπαπανδρεϊκό σου σχόλιο για μετά. Για μετά τις ευρωεκλογές, όταν θα σε βλέπω να σιχτιρίζεις το Βενιζέλο για τη βέβαιη ήττα του. Ξέρω θα σκίζεις τα ιμάτια σου να φύγει απ'το κόμμα, απ'την ηγεσία αλλά στη πραγματικότητα θάναι η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ η δικιά σας που ολοκλήρωσε τη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ που με τόσο ασυναγώνιστο τρόπο ξεκίνησε ο κληρονομικός δυναστικός γόνος. Η Κοππά φυσικά και είναι τελειωμένη οριστικά και αμετάκλητα απ΄το πολιτικό χάρτη-κανείς δεν γουστάρει αυθεντικούς αποστάτες και μάλιστα ήσσονος αξίας-και θα πάρει την αρμόζουσα θέση στη πιο βαθιά λήθη των απολύτως ισάξιων της της παπανδρεϊκής δυναστικής αυλής-Δρούτσα, Ραγκούση, Λαμπρινίδη, Παμπούκη, Γερουλάνου-εντάξει η Μπιρμπίλη βολεύτηκε για λίγο καιρό ακόμη.


  Πάτε να βγάλετε ανόητο, ψυχωσικής φύσης μένος κατά του Βενιζέλου αλλά ενώ αυτός θα υπάρχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο πολιτικό σκηνικό όλα τα ραδικοβλάσταρα του δυναστικού κήπου θάχουν ξεραθεί απότιστα από τις κρατικές χορηγείες-ευτυχώς που η Κοππά πρόλαβε και έκανε πλαστική και πλασάρει μια πιο επικοινωνιακή μάσκα, παρόλη την ξυνίλα της αυλικής της οργής. Η θεούσα του παπανδρεϊσμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Και τι είναι η Κοππά, η Ρόζα Λούξεμπουργκ; Δεν ψηφίζω το αρτηριοσκληρωτικό κόμμα του μπαρμπα-Φώτη για να το σώσω απ' το έμφραγμα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Θα μας τρελάνουν εδώ μέσα τα τρολ του "Ποταμιού".
  Μας νομίζουν για
  αφελείς που θα φάμε το παραμύθι, ότι ο Θεοδωράκης είναι ακηδεμόνευτος,
  ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη διαπλοκή, ότι δεν είναι αχυράνθρωπος και
  μαριονέτα του Ψυχάρη, του Μπόμπολα, του Βαρδινογιάννη και λοιπόν
  καλόπαιδων, που... "βάζουν πάνω απ'όλα την πατρίδα".

  Καλά του απάντησε ο Καμμένος, στην πρότασή του Θεοδωράκη να καταργηθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων:

  "Αν
  τα κανάλια (ΣΣ. της διαπλοκής) διαθέσουν για το κόμμα μας τον ίδιο
  χρόνο που διέθεσαν για την προβολή του "Ποταμιού" (κόμμα "Μαριονέτα",
  λέω εγώ), εγώ θα αρνηθώ την χρηματοδότηση του κόμματός μας".

  Σοφά λόγια, ακόμα και από τον Καμμένο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Δεν υπάρχει δημοσκοπική εταιρία Μέτρον Ανάλυσις, όπως δεν υπάρχει και κόμμα Ποτάμι με τέτοια ποσοστά. Επιτέλους, δεν γεννηθήκαμε χτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ti xρειάζεται η Κοππά να είναι Ρόζα Λούξεμπουργκ ?

  Η πρόταση ισχύει γιά όσους λένε,
  * ΟΧΙ Ν.Δ. ,
  * ΟΧΙ Σύριζα ,
  * ΜΑΥΡΟ στην βενιζΕΛΙΑ . . .
  Αν ο μπαρμπα-Φώτης πάρει ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ πολλαπλάσιους ψήφους απ΄ότι παίρνει ,
  αλλά - ΠΡΟΣΟΧΗ - οι πιό πολλές είναι
  με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΣΤΑΥΡΙΑ ΚΟΠΠΑ ,
  τότε
  * φεύγει ο ΒΒ από το ΠΑΣΟΚ
  * διατηρείται η σταθερότητα με πραγματικά
  δικομματική κυβέρνηση και δευτερευόντως
  * αναγκάζουμε τον light συριζαίο Κυρ-Φώτη
  σε "σωστή" κωλοτούμπα . Ο πρώτος θα'ναι ?

  Αλλοιώς με το ΣΚΟΡΠΟΧΩΡΙ κινδυνεύουμε να κάνουμε ΕΜΕΙΣ μετάγγιση αίματος
  * σε πολλά άλλα αρτηριοσκληρωτικά είτε
  ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ κόμματα που κυκλοφορούν
  και έτσι από σπόντα στον Σαμαρά .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Γιά το ξεφούσκωμα των 58 και της ελιάς, ήταν υπεραρκετή η ΑΝΤΙ¨δημοτικότητα" του ΒΒ . ( Τον έσκισε τον Μιχαλολιάκο ) .
  Ξέχασες όμως τους αρχηγούς με "δημοτικότητα" στην αρχή
  όπως ο τότε Σαμαράς, ο Αβραμόπουλος . . .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. αι χασου βενιζελακι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αν ο Καμένος είχε σήμερα κάτι σοβαρό να πει, κι αν οι τηλεθεατές δεν άλλαζαν κανάλι κάθε φορά που εμφανίζεται ο Καμένος, τότε σίγουρα θα είχε πολλαπλάσιο τηλεοπτικό χρόνο απ' όσο έχει σήμερα. Κι ο ίδιος όταν πρωτοέφτιαξε το κόμμα του ήταν πρώτη μούρη σε όλα τα κανάλια. Μετά κούρασε. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα.

  Ο Τράγκας έχει αφιερώσει ώρες ολόκληρες προσπαθώντας να απαξιώσει το Ποτάμι. Το ίδιο κι ο Λαζόπουλος, ο Κουρής, ο Αλαφούζος κι όλα τα άλλα "μη διαπλεκόμενα" τηλε-λαμόγια. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο.


  Όσοι μιλάνε για διαπλοκή του ΣΘ έχουν πλήρη άγνοια του πως δουλεύει το μιντιακό σύστημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. (σχόλιο και προς την Παραπολιτική για την στάση της προς το Ποτάμι που είναι ασυνήθιστα μουλωχτή και μίζερη).
  Καταλαβαίνω Θ.Τ. την οπτική σου, όμως δεν πιστεύω οτι το κέρδος από το να εκλεγεί (μονοκούκι όπως λες) κάποιος από το περιβάλλον Γαπ, ισοβαθμίζει το φιλί ζωής στον απολιθωμένο μπάρμπα. Προτιμώ, άνθρωποι όπως ο Τσακυράκης να παίξουν πολιτικό ρόλο και (πάντως) να εκπροσωπήσουν την ελλάδα στην ευρώπη. Εξ άλλου, πολύ γρήγορα, όλες οι ριζοσπαστικές δυνάμεις θα συναντηθούν - εδώ θά'μαστε.
  Όσο για τον ΒΒ, θα φύγει σε κάθε περίπτωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Καλά η Παραπολιτική παίζει τα ρέστα της!!Έπεσε το Ποτάμι άρα να ψηφίσουμε Ελιά?? ''Την μόνη υπεύθυνη δύναμη του τόπου και την εγγυήτρια της σταθερότητας?'' :-P ΜΠΛΙΑΧ

  ΑπάντησηΔιαγραφή