Δαραβίγκας, γιατί όχι;

12.6.14


Χθες, έγινε γνωστό ότι ο Γιάννης Δαραβίγκας, γνωστός από τα πάνελ περιθωριακών τηλεοπτικών εκπομπών διορίστηκε αντιπρόεδρος στον ΟΚΑΝΑ, με απόφαση που έφερε την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη.

Η είδηση σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και τελικά «με εντολή Σαμαρά» φαίνεται ότι ο κ. Δαραβίγκας δεν θα αναλάβει τα καθήκοντα του, κάτι που προσωπικά με στεναχωρεί. Η επιλογή Δαραβίγκα ήταν μια ακόμα στιγμή ειλικρίνειας του πολιτικού μας συστήματος, πολύ πιο ειλικρινής από τις κραυγές εναντίον της.

Αρχικά, θα ήθελα να θυμίσω ότι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είναι σήμερα η Τάνια Ιακωβίδου, η οποία αρχικά είχε υπηρετήσει την κυβέρνηση μέχρι κι από τη θέση ειδικού συμβούλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης, διευθυντής των ειδήσεων της ΕΡΤ είχε αναλάβει ο Αιμίλιος Λιάτσος, πριν η σπουδαία αυτή κυβέρνηση αποφασίσει να πολεμήσει την...αναξιοκρατία στα κρατικά ΜΜΕ. Μια trash προδιάθεση της Νέας Δημοκρατίας είχε ήδη καταγραφεί...

Παρ' όλα αυτά, το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι θεσμοί, γι' αυτό και το πρόβλημα δεν είναι ότι διορίστηκε ο Δαραβίγκας αλλά ότι ο διορισμός του θα ανακληθεί «με εντολή Σαμαρά». Με εντολή Σαμαρά φεύγουν μόνο όσοι διορίζονται με ανοχή Σαμαρά. Το θέμα είναι να πάψει να έχει λόγο ο εκάστοτε πρωθυπουργός στις προσλήψεις ή στις απολύσεις κρατικών αξιωματούχων.

Όσο το πολιτικό μας σύστημα αντλεί αυτοϊκανοποίηση από επικοινωνιακά εφέ τύπου «με εντολή Σαμαρά», τόσο θα γίνεται αδύνατη η καθιέρωση θεσμών όπως το Opengov αλλά ακόμα και του ΑΣΕΠ. Όταν λοιπόν πολεμάς το Opengov και παρακάμπτει το ΑΣΕΠ όπου μπορείς, τότε η πόρτα του Δημοσίου θα είναι πάντοτε ανοιχτή για κάθε λογής Δαραβίγκες και οι δήθεν οργισμένες διαρροές στα ΜΜΕ δεν θα πείθουν κανέναν...

Εξάλλου, αν ο Δαραβίγκας ήταν Μεσσήνιος, μάλλον δεν θα είχε γίνει και κανένας φοβερός ντόρος.