Γιατί υποδέχονται οι ένοπλες δυνάμεις την Άγια Ζώνη;

26.6.14


Βρέθηκα τυχαία να χαζεύω φωτογραφίες από το site της Μητρόπολης της Βέροιας από την υποδοχή της Αγία Ζώνης της Παναγίας από τη Μονή Βατοπαιδίου την οποία μάλιστα μετέφερε ο περιβόητος ηγούμενος Εφραίμ.

Δεν θα μπω στον κόπο να σχολιάσω εκτενώς το ότι θεωρώ αληθινά εξωφρενικό το ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος τυχαίνει, έστω και έμμεσα, τέτοιας αποδοχής από διάφορες μητροπόλεις και από χιλιάδες πιστούς και θα σταθώ σε κάτι άλλο.

Τις μέρες του Πάσχα, είχε γίνει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το κόστος μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα, μια συζήτηση που γρήγορα ξεχάστηκε και φυσικά δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Χαζεύοντας φωτογραφίες όπως η παραπάνω, συνειδητοποίησα ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δίνουν το παρόν σχεδόν σε κάθε τοπική εορτή της ορθόδοξης Εκκλησίας και συνοδεύουν συχνά περιφορές εικόνων, λειτανείες κι άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Πέρα από το εθιμοτυπικό του πράγματος, ποιος ο λόγος να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Γιατί να ξοδεύονται τόσα χρήματα και κυρίως τόσες χιλιάδες εργατώρες; Δεν υπάρχει κάτι πιο χρήσιμο να κάνουν οι Έλληνες φαντάροι;

Τέλος, μιας και τυχαίνει να μην το γνωρίζω, αναρωτιέμαι αν στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν και όσοι απλώς υπηρετούν τη θητεία τους ή μόνο οι μόνιμοι οπλίτες. Αν πάντως συμμετέχουν και οι απλοί πολίτες που κάνουν τη θητεία τους, σκεφθείτε πόσο εξωφρενικό είναι να παίρνεις κάποιον 8-9 μήνες από την ζωή και την καριέρα του και να τους λες να πάει να υποδεχθεί(!) την Άγια Ζώνη υπέρ της...πατρίδας.