Ματέο Ρέντσι: Όχι στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα χωρίς κοινές αξίες

25.6.14


Ζωηρές πινελιές στο βαριεστημένο πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτει σε κάθε ευκαιρία ο 39χρονος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου θα διαδεχθεί την Ελλάδα στην προεδρία της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr, σε ομιλία του σε Ιταλούς βουλευτές ο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν αρκεί να έχουμε ένα νόμισμα, έναν πρόεδρο ή μια πηγή χρηματοδότησης από κοινού ενώ προσέθεσε ότι είτε αποδεχόμαστε ένα κοινό πεπρωμένο και κοινές αξίες, είτε χάνουμε το ρόλο της Ευρώπης έναντι του εαυτού της.

«Εμπιστευθήκαμε στο κοινό νόμισμα το στόχο της οικοδόμησης της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν αρκεί», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την ΕΕ: είτε δεχόμαστε να έχουμε κοινές αξίες είτε κρατήστε το νόμισμά σας και αφήστε μας τις αξίες μας.

Ο Ρέντσι επέμεινε πολύ στην ανθρώπινη πλευρά, τις κοινές αξίες και τον κοινό πολιτισμό της ΕΕ, αναφερόμενος για παράδειγμα στη μετανάστευση ή την ανεργία των νέων και των γυναικών, χωρίς να αμελήσει ωστόσο την οικονομική και πολιτική πλευρά. «Η Ευρώπη ζει σήμερα ένα μεγάλο δίλημμα μπροστά στο ερώτημα: τι είναι η Ευρώπη; Η Ευρώπη σήμερα είναι πλήξη (. . .) έχει κατακλυσθεί από αριθμούς και στερείται ψυχής», δήλωσε.

Ελπίζω να μην τον καταγγείλουν η κυβέρνηση Σαμαρά και η «Κεντροαριστερά» μας ως υποστηρικτή του ΣΥΡΙΖΑ και λομπίστα της...λιρέτας.