Μια κραυγή από τα Νησιά Φίτζι για την κλιματική αλλαγή κόντρα στους εγωισμούς των ισχυρών

22.6.14


Πριν από λίγες μέρες, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας Tony Abbott προκάλεσε ένα αληθινό τσουνάμι πολιτικών αντιδράσεων δηλώνοντας δημόσια ότι καμία χώρα δεν πρόκειται να βλάψει την οικονομία της υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι ειδικά ο ίδιος δεν θα το έκανε ποτέ.

«Η Ιστορία θα σας κρίνει σκληρά αν μας εγκαταλείψετε στην προφανή μοίρα μας να βυθιστούμε κάτω από τα κύματα επειδή δεν θέλετε να κάνετε την αναγκαία προσαρμογή στις εγχώριες πολιτικές σας» του απάντησε ο Frank Bainimarama, ο οποίος εκτελεί χρέη προσωρινού πρωθυπουργού στο καθεστώς που κυβερνά, εδώ και χρόνια, τα νησιά Φίτζι, ένα κράτος-αρχιπέλαγος που αποτελείται από 332 νησιά που απέχουν 1.100 ναυτικά μίλια από τη Νέα Ζηλανδία.

«Δεν μιλάμε για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, ούτε συζητάμε με όρους κέρδους ή ζημίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, μιλάμε για την ίδια μας την επιβίωση» ανταπάντησε και ο Anote Tong, πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κιριμπάτι, μιας ακόμα μικρότερης νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ακόμα κι αν ληφθεί κάποια κεντρική παγκόσμια απόφαση για τις εκπομπές ρύπου και την υπερθέρμανση, για τη χώρα του θα είναι ήδη αργά καθώς αυτή θα βρίσκεται ήδη κάτω από το νερό.

H συνέχεια στο Protagon.gr