Ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ μόνο οι ξεβολεμένοι;

3.6.14


Στο ενδιάμεσο των δυο εκλογικών Κυριακών, ο Δημοσθένης Κούρτοβικ δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στα ΝΕΑ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται στη σύνθεση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραθέτω ένα απόσπασμα που βρήκα πραγματικά ενδιαφέρον:

Η σύνθεση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η ίδια ένα αίνιγμα. Είναι παραπλανητικά απλουστευτικό να φανταζόμαστε ένα ασκέρι ξεβολεμένων, οργισμένων πρώην ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ (αλλά και της ΝΔ) πλάι σε λίγους «κολλημένους» λενινιστές. Συναντώ ένα σωρό νέους και σχετικά νέους ανθρώπους που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπήρξαν ποτέ βολεμένοι, χωρίς να είναι απελπισμένοι άνεργοι, αλλά και χωρίς να παίρνουν στα σοβαρά τις ανεδαφικές επαγγελίες του κόμματος ή να έχουν άλλες πολιτικές ιδεοληψίες.

 Το κοινωνικό και διανοητικό προφίλ τους δεν διαφέρει από αυτό των νέων που κλίνουν προς Το Ποτάμι. Θέλουν και αυτοί «κάτι καινούργιο». Το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σηματοδοτεί ανανέωση αλλά αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού μικρή απήχηση βρίσκει σε ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει το παλιό όσο ακόμη φάνταζε νέο και ριζοσπαστικό.