Τρομάζει η κατρακύλα των ελληνικών εξαγωγών, μείωση κατά 20,8% τον Απρίλιο

25.6.14


Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, κυβέρνηση και ΜΜΕ ασχολήθηκαν κυρίως με αστείους όρους όπως «success story», «έξοδος από την κρίση» και «σταθερότητα» αλλά την ίδια ώρα οι ελληνικές εξαγωγές κατέρρεαν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, τον Απρίλιο του 2014 ανήλθε στο ποσό των 2.020,6 εκατ. ευρώ έναντι 2.552,8 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2013 παρουσιάζοντας μείωση 20,8%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή ήταν αρνητική κατά 187 εκατ. ευρώ, δηλαδή 12,4%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, τον Απρίλιο του 2014 έφτασε τα 3.634,4 εκατ. ευρώ  έναντι 3.929,7 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013 παρουσιάζοντας πτώση 7,5%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφεται υποχώρηση κατά 100,1 εκατ. ευρώ ή 3,8%.

Με αυτά τα δεδομένα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Απρίλιο του 2014 ανήλθε σε 1.613,8 εκατ. ευρώ (2.205,2 εκατ. δολάρια) έναντι 1.376,9 εκατ. (1.768,1 εκατ. δολάρια) τον ίδιο μήνα του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 17,2%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 86,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7,8%.

Θυμίζω ότι το 2009 δεν φτάσαμε στη χρεοκοπία μόνο εξαιτίας του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και εξαιτίας του κάποτε δυσθεώρητου ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Καμία λύση για την κρίση δεν πρόκειται να καταστεί «βιώσιμη» αν η Ελλάδα δεν αρχίσει να παράγει περισσότερο με εξαγωγικό προσανατολισμό.

5 σχόλια:

 1. αφού δεν παράγουμε τίποτα ... οτι συνάλλαγμα μπαίνει ειναι απο τον τουρισμό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε ενημερώνω ότι στη Ρόδο από τις πλέον πολυπολιτισμικές περιοχές της Ευρώπης, η συναγωγή, το τζαμί και ο Άγιος Παντελεήμονας βρίσκονται στην ίδια πλατεία της Παλιάς Πόλης. Οι Γερμανοί οι πολιτισμένοι, έρχονται δεύτεροι. Τους πρόλαβαν οι Ιθαγενείς Ελληνες-Ροδίτες από τον προηγούμενο αιώνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χατζηαρκούδογλου25 Ιουνίου 2014 - 8:17 μ.μ.

  Είναι σίγουρο ότι φταίει ο ΓΑΠ.... Εξάλλου για όλα μόνο αυτός φταίει. Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Στουρνάρας έκαναν και κάνουν τιτάνιες θυσίες. Ειδικά, ο Βαγγέλης έχει ιδρώσει από την προσπάθεια . Θυμόμαστε εκείνα τα ωραία που είχε πει στο Συνέδριο του 2013 .... εκείνο για την ανάπτυξη της παραγωγής και το άλλο για τη "ρήτρα ύφεσης και ανεργίας" που είχε βάλλει στο Μνημόνιο.
  Βεβαίως, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανένας (εξ άλλου μόνο ο ΓΑΠ φταίει). Ο Βαγγέλης, ο "ευφυέστερος των Ελλήνων", δεν δεσμεύτηκε πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει η ανάπτυξη της παραγωγής ούτε τι περιμένουν να ενεργήσουν τη περιβοήτη "ρήτρα ύφεσης και ανεργίας".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν πρόκειται για ευρύτερη τάση, είναι προφανές ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και της μονομερούς προσαρμογής του ισοζυγίου με προσπάθειες μόνο των ελλειμματικών χωρών, χωρίς αναπτυξιακά μέτρα, έχει αποτύχει, αφού βασικός στόχος αυτής της πολιτικής, δηλαδή του Μνημονίου, είναι η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών(μέρος του οποίου είναι το εμπορικό ισοζύγιο).

  ΑπάντησηΔιαγραφή