Δεν κέρδισαν τα «πάντσερ» αλλά η εθνική ομάδα της Γερμανίας

9.7.14


Έχω διαβάσει από το πρωί σε δεκάδες site για τον θρίαμβο των «πάντσερ» κόντρα στη Βραζιλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο και αναρωτιέμαι πόσα χρόνια πίσω έχει μείνει η εγχώρια δημοσιογραφία.

Αν κάνετε μια αναζήτηση σε ξένα αθλητικά site, θα παρατηρήσετε ότι σχεδόν κανείς δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο παρατσούκλι για την εθνική ομάδα της Γερμανίας, καθώς θεωρείται προσβλητικό για τους σύγχρονους Γερμανούς καθώς συνδέεται με το ναζιστικό τους παρελθόν.

Πριν από λίγο καιρό, ο Στράτος Σαφιολέας είχε σημειώσει στο Facebook:

Ψιλά γράμματα: Παρακολουθώντας το καταπληκτικό παιχνίδι Γερμανίας - Αλγερίας στη ΝΕΡΙΤ σιχάθηκα να ακούω τον παρουσιαστή της ΔΗΜΟΣΙΑΣ τηλεόρασης να αποκαλεί τους Γερμανούς "Πάντσερ".

Είναι ασύλληπτο ότι δεν περνά από το μυαλό κανενός στη ΝΕΡΙΤ ότι ο όρος αυτός είναι ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΣ. Είναι σαν η ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ να αναφέρεται στους Έλληνες ως "οι Ζορμπάδες", ή "οι Φραπέδες". 'Η οι "Οφειλέτες".

Το πρωτοέγραψα χθες στο twitter και κάποιοι βιάστηκαν να απαντήσουν ότι έτσι αποκαλούν οι Γερμανοί χούλιγκανς τους εαυτούς τους. Πρώτον, δεν θα είχε σημασία, και δεύτερον είναι και λάθος.

Δεν θα είχε σημασία, διότι ακόμα και αν για παράδειγμα κάποιοι χούλιγκαν του ΠΑΟΚ αναφέρονταν τους εαυτούς ως οι "Βούλγαροι", δε θα μπορούσε ποτέ η ΝΕΡΙΤ να αναφέρεται έτσι στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, ΦΥΣΙΚΑ και δεν αναφέρονται έτσι στην ομάδα τους οι Γερμανοί. Το παρατσούκλι της Ελληνικής ομάδας είναι "Το Πειρατικό" και της Γερμανικής είναι "Die Mannschaft", δηλαδή "Η Ομάδα".

Για να διαλύσω οποιαδήποτε αμφιβολία έγραψα χθες βράδυ σε 3 γνωστούς μου Γερμανούς δημοσιογράφους. Οι άνθρωποι μου απάντησαν πολύ ευγενικά ότι δεν υπάρχει τέτοιο παρατσούκλι για την Γερμανική ομάδα - και προφανώς δεν γνωρίζουν τέτοια αναφορά στους ποδοσφαιριστές τους από συναδέλφους τους. Το πιο ντροπιαστικό για εμένα ήταν πως όλοι τους έδωσαν συγχαρητήρια για την Ελληνική ομάδα την οποία χαρακτήρισαν εξαιρετική και άτυχη.

Άτυχοι είμαστε δυστυχώς εμείς, που πρέπει να υποστούμε την διαπαιδαγώγηση από τη Νέα Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση, όπου ούτε από ευγένεια, ούτε από περιέργεια οι παρουσιαστές δεν έχουν αναρωτηθεί αν η συμπεριφορά τους ταιριάζει μόνο σε τελειωμένους χούλιγκαν.