Το Βέλγιο υπάρχει, έχει και εθνική επέτειο

22.7.14


Θα έχετε ίσως ακούσει το γνωστό αστειάκι περί μη...ύπαρξης του Βελγίου. Μπορώ με μεγάλη βεβαιότητα να σας διαβεβαιώσω ότι η συγκεκριμένη χώρα, όχι μόνο υπάρχει, αλλά διαθέτει και εθνική επέτειο την οποία γιορτάζει με τη σχετική μεγαλοπρέπεια.

Η 21η Ιουλίου είναι η μέρα κατά την οποία γιορτάζουν την ανεξαρτητοποίηση τους από την Ολλανδία η οποία συνέβη το μακρινό 1831 και οδήγησε στη σύνταξη του πρώτου συντάγματος της χώρας κτλ.


Βρέθηκα εντελώς συμπτωματικά στις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες και είχα την τύχη να παρακολουθήσω τις διάφορες εκδηλώσεις και ομολογώ ότι ζήλεψα λίγο την όλη διοργάνωση, καθώς θυμήθηκα τις δικές μας συζητήσεις περί μαθητικών παρελάσεων κ.α.


Χθες, σχεδόν ολόκληρο το κέντρο της πόλης συμμετείχε στον εορτασμό με τον βελγικό στρατό να πρωταγωνιστεί με έναν τρόπο εντελώς πρωτότυπο τρόπο στα δικά μου μάτια καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είχαν στήσει ουσιαστικά κάτι σαν λούνα παρκ όπου μπορούσες να κάνεις από αναρρίχηση μέχρι ασκήσεις για πιλότους.


Γενικά υπήρχαν πάρα πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις.




Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το ότι υπήρχε πάρα πολύς κόσμος και κυρίως πάρα πολλοί νέοι  σε όλα αυτά, παρόλο που σε γενικές γραμμές οι Βρυξέλλες έχουν αδειάσει λόγω του καλοκαιριού. Νομίζω επίσης ότι δεν διέκρινα τίποτα ιδιαίτερα εθνικιστικό, παρά την πάγια αμηχανία που με πιάνει κάθε φορά που βλέπω άρματα μάχης, έστω και...διακοσμητικά.


Τέλος, το φινάλε ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό με εκατοντάδες πυροτεχνήματα στο κεντρικό πάρκο της πόλης.