Ένας Δανός ειδικός παρατηρεί το ελληνικό σύστημα δημόσιας υγείας

12.8.14


Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Βασίλη Βενιζέλο για το Protagon.gr παραχώρησε ο Δανός Wim Van Lerberghe, επικεφαλής του κλιμακίου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα.

Παραθέτω συνοπτικά τα πιο ενδιαφέροντα σημεία:

-Δεν θα κάνεις ποτέ πράγματα σωστά μέσα σ' έναν μήνα. Το ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας είχε καταρρεύσει πολύ πριν από την έλευση της κρίσης. Άρα, από κάπου οφείλουμε να ξεκινήσουμε και, στη συνέχεια, να φροντίσουμε να αναπτυχθεί το σύστημα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Προς το παρόν έχουν ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα, τα οποία αποτελούν μια πραγματική πρόοδο, αυτό, όμως, δεν λύνει όλα τα προβλήματα. 

-Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου η οποία διαθέτει μία από τις υψηλότερες αναλογίες γιατρών ανά κατοίκους. Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερους χειρουργούς, καρδιολόγους και ουρολόγους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όμως η Ελλάδα διαθέτει επίσης πολύ χαμηλό αριθμό οικογενειακών γιατρών, ψυχιάτρων και γηριάτρων, τους οποίους χρειάζεται πραγματικά. Αυτή η πολύ σοβαρή στρέβλωση της διάρθρωσης του ανθρωπίνου δυναμικού στην Ελλάδα αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση την οποία έχει να αντιμετωπίσει η χώρα. Αυτό παίρνει χρόνο.

-Πρέπει να δουλέψεις με την κουλτούρα και την εργασιακή ηθική των γιατρών, πρέπει να αλλάξεις την κουλτούρα των χρηστών των υπηρεσιών Υγείας, αλλά χρειάζεται και οι ενώσεις των ασθενών και των καταναλωτών να αρχίσουν να λειτουργούν ως ένας παρατηρητής του συγκεκριμένου φαινομένου. Να αναλάβει δράση η κοινωνία των πολιτών. Θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο, στο οποίο οι χρήστες των υπηρεσιών Υγείας δεν θα βλέπουν το φακελάκι ως μια φυσιολογική συνθήκη, αλλά ως ένα πραγματικό σκάνδαλο. Αυτό σημαίνει παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας πρέπει να φτάσουν σε ένα σημείο, όπου θα εργάζονται κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες και με αξιοπρεπείς μισθούς, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για τη διαφθορά και το φακελάκι. Επίσης, οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν δικαίωμα στην υγεία και αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να τους το στερήσει κανείς με απαίτηση πληρωμών κάτω από το τραπέζι.