Αποχαιρετισμός στον Simone Camilli και στον Ali Shehda Abu Afash

14.8.14


Ο Ιταλός δημοσιογράφος του Associated Press Simone Camilli και ο Παλαιστίνιος μεταφραστής του Ali Shehda Abu Afash έχασαν χθες τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας την ώρα που προσπαθούσαν να κάνουν ένα ρεπορτάζ στην καρδιά της εμπόλεμης ζώνης.

Ο θάνατος τους προκλήθηκε από την έκρηξη ενός ισραηλινού πυραύλου ο οποίος δεν είχε εκραγεί, την ώρα που τρεις πυροτεχνουργοί της αστυνομίας της Γάζας προσπαθούσαν να τον εξουδετερώσουν, χάνοντας τελικά επίσης τη ζωή τους.

Πρόκειται για τη 33η ανθρώπινη απώλεια του Associated Press από το 1846 όταν και ιδρύθηκε και δυστυχώς η 2η που σημειώνεται το 2014 καθώς είχε προηγηθεί η δολοφονία της φωτογράφου Anja Niedringhaus στις 4 Απριλίου στο Αφγανιστάν.

Σε μια εποχή που η ερευνητική δημοσιογραφία υποχωρεί μπροστά στη μάχη των εύκολων κλικ των μεγάλων ειδησεογραφικών πόρταλ, την ώρα που η δουλειά του δημοσιογράφου περιορίζεται πια στην οθόνη ενός υπολογιστή, οι πολεμικοί ανταποκριτές αξίζουν τον σεβασμό όλων μας, πόσο μάλλον όταν φεύγουν από τη ζωή την ώρα του δύσκολου καθήκοντος που επέλεξαν να υπηρετήσουν.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα. Ένα παλαιότερο ντοκιμαντέρ του αδικοχαμένου Ιταλού για τη Γάζα εδώ.