ΔΕΘ 2014: Ο Τσίπρας δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη «Αριστερά»

14.9.14


Διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σύντομα θα διαβάσετε την άποψη μου γι' αυτήν. Πριν από οτιδήποτε άλλο όμως, νομίζω ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον κάποια...μαθηματικά.

Το κείμενο της ομιλίας που αναρτήθηκε στη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει έκταση 6.999 λέξεων. Το διάβασα λέξη προς λέξη και διαπίστωσα κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό: ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη «Αριστερά», δεν χαρακτήρισε ως «αριστερή» ή «ριζοσπαστική» καμία εκτίμηση ή πρόταση του.

Να ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα στο οποίο περιγράφει αόριστα τις δυνάμεις που συντάσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το κόμμα του ενώ χαρακτηρίζει απλώς «προοδευτικό δρόμο» τα όσα προτείνει:

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη για μια μεγάλη και αναγκαία αλλαγή στρατηγικής. Μαζί μας συντάσσονται οι δυνάμεις του αύριο που, με αφετηρία τον πολύπαθο ευρωπαϊκό Νότο, σταδιακά κάνουν την παρουσία τους όλο και πιο πολύ αισθητή. 

Γίνεται, πια, συνείδηση στην Ευρώπη ότι ο νεοφιλελευθερισμός απέτυχε και ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι ο προοδευτικός δρόμος.

Δεν ξέρω αν πέτυχε, σίγουρα πάντως δεν έτυχε.