Fed Up, ένα ντοκιμαντέρ που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που σκέφτεστε για το φαγητό

15.9.14


Είχα διαβάσει για το ντοκιμαντέρ «Fed Up» εδώ και πολύ καιρό κι ανυπομονούσα απλώς να το δω, κάτι που πρόσφατα κατάφερα και τώρα δεν ξέρω από που να ξεκινήσω να επαινώ αυτή την καταπληκτική δουλειά.

Είναι ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στη διατροφή ή μήπως απλώς καταγγέλλει το ναρκωτικό που λέγεται «ζάχαρη»; Θίγει μήπως ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα; Τα βάζει με τις μεγάλες πολυεθνικές της βιομηχανίας του fast food;

Νομίζω ότι κάνει όλα τα παραπάνω και μάλιστα ταυτόχρονα. Κυρίως όμως, όπως αποδεικνύει και η στήριξη του από τον Μπιλ Κλίντον, το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελεί μια καθαρά πολιτική διαμαρτυρία για τη προτεραιότητα του κέρδους έναντι της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ αλλά και παντού στον κόσμο.

Αναζητήστε το και δείτε το.

6 σχόλια:

 1. Άλλο ένα ντοκυμανταίρ που ντε φάκτο θεωρεί τον άνθρωπο άβουλο ον και έρμαιο των πολυεθνικών του φαστ-φουντ. Γιατί οι πολυεθνικές είναι εξ' ολοκλήρου υπεύθυνες να μας ταΐζουν. Όταν φτιάξουμε την ουτοπική μας σοβιετία, τότε αυτή θα εκφράζει τη βούληση του λαού και θα μας ταΐζει υγιεινά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η σαχαρη είναι το καύσιμο του οργανισμού μας. Ακριβώς όπως το αυτοκίνητο καίει βενζίνη το σώμα και δισακχαρίτες. Μετατρέπει τα πάντα σε δισακχαρίτες. ειδικά ο εγκέφαλος απλα δεν υπάρχει χωρίς ζάχαρη στο αίμα. Το να ταυτίζεις λοιπόν τη ζάχαρη με δηλητήριο είναι ηλίθιο εξ ορισμού. Αν υποθέσουμε πως κάποιος δεν τρώει ποτε ζάχαρη, αλλα ψωμί, όσπρια, κτλ σε υπερβολικές ποσότητες το αποτέλεσμα θα είναι πάλι το ίδιο. δυστυχώς δεν είναι η ζάχαρη, είναι κάτι πιο πολύπλοκο είναι ο τρποπος ζωης και διατροφής. και δεν φταίνε οι κακές πολυεθνικές μονο. "αριστερά" αμερικανικου βάθους και πολυπλοκότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τα νούμερα σε διαψεύδουν κατηγορηματικά!
  Είναι αποδεδειγμένο ότι ο άνθρωπος είναι έρμαιο, όχι απαραίτητα των πολυεθνικών μόνο, αλλά της "γενικότερης" κοινωνικής κατάστασης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπερδεύεται την ζάχαρη με τα σάκχαρα.Η ζάχαρη σαν τρόφιμο έχει τεράστια θερμιδική αξία αλλά ελάχιστη θρεπτική,δεν είναι βέβαια δηλητήριο αλλά πρέπει να αποφεύγεται σε μεγάλες ποσότητες.Το πρόβλημα με τις αλυσίδες αυτές είναι ότι προσφέρουν γεύματα γεμάτα αλάτι,κορεσμένα λίπη και ζάχαρη,φτωχά σε ίνες και θρεπτικά στοιχεία,και μάλιστα τα προσφέρουν σε εξευτελιστική τιμή (λόγω φτηνής εργασίας,φτηνών υλικών,κρατικών επιδοτήσεων στις ΗΠΑ).Δημιουργούν έτσι μεγάλο πρόβλημα για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα τα οποία λόγω έλλειψης χρημάτων και ενημέρωσης τα καταναλώνουν σχεδόν σε ημερήσια βάση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αν ως νούμερα, εννοείτε τους ανθρώπους που δεν έχουν καμία εγκράτεια στο φαΐ και απέχουν παρασάγγας από οποιουδήποτε είδους σωματική άσκηση, τότε μάλιστα.
  Από την άλλη μεριά, πριν επιχειρήσετε οποιουδήποτε είδους συσχετισμό θα πρέπει να δείτε και τα επίπεδα παχυσαρκίας στην Ελλάδα λ.χ.: είναι υψηλότατα, παρόμοια των ΗΠΑ, χωρίς το αντίστοιχο επιθετικό μάρκετινγκ των αλυσίδων φαστ-φουντ. Μήπως λοιπόν ευθύνεται η αυτοδιάθεση, η επιλογή του ανθρώπου να τραφεί με του Χ Υ τρόπο, και όχι αυτός που διαθέτει το φαγητό; Αυτό που επιφυλάσσουν τέτοιες αντιλήψεις που θέλει να περάσει το ντοκυμανταίρ είναι η ανελευθερία και ο απολυταρχισμός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. σας πληροφορώ ότι η κρυσταλλική ζάχαρη είναι από τους πιο ακριβούς υδατάνθρακες για ν' απομονωθεί και να εξαχθεί, σε σχέση με λ.χ. το άμυλο. Εσείς υπονοείτε εμμέσως ότι τα παχυντικά φαγητά στης ΗΠΑ επιδοτούνται σε σχέση με τα μη-παχυντικά.
  Το θέμα είναι πως η ζάχαρη πουλάει, διότι αρέσει στον κόσμο. Δεν τους επιβάλλει κάποιος να είναι παχύσαρκοι, το επιλέγουν μόνοι τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή