Η Ελλάδα και η σαρία

5.9.14


Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος –μάλλον το μοναδικό– που ανέχεται την εφαρμογή της σαρίας εντός της επικράτειάς του.

Η ανοχή αυτή ισχύει αποκλειστικά και μόνον για την περιοχή της Δυτικής Θράκης, όπου και λειτουργούν τα τρία ιεροδικεία, στο πλαίσιο των οποίων ο μουφτής ασκεί δικαιοδοτική εξουσία επί οικογενειακών και κληρονομικών διαφορών, και δη κατ’ ουσίαν ανέλεγκτη. Εν τούτοις, δεν χωρεί αμφιβολία ότι βασικές αρχές του Ελληνικού Συντάγματος, όπως προεχόντως η αρχή της ισότητας των φύλων, η απαγόρευση των διακρίσεων με βάση το θρήσκευμα και η αρχή του φυσικού δικαστή, δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της σαρίας επί της ελληνικής επικράτειας, όσο ευαίσθητες και αν είναι οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν με τη μουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Θράκης – βεβαίως, για να ακριβολογούμε, οι ισορροπίες αυτές αφορούν κατ’ αρχήν μόνον στον άρρενα πληθυσμό, και όχι στις γυναίκες που είναι και τα κατ’ εξοχήν θύματα της σαρίας.

Εν γένει, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στις έννομες τάξεις του σύγχρονου δυτικού κόσμου η αδράνεια δεν μπορεί να είναι εν προκειμένω επιλογή, καθώς εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους τα ίδια τα μέλη των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Ο δυτικός κόσμος πρέπει να περιφρουρήσει θεμελιώδη πολιτισμικά του κεκτημένα, όπως είναι το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συνεπής δε προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την αδιαπραγμάτευτη τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου εξασφαλίζουν μεσο-μακροπρόθεσμα ειρηνικότερους όρους συμβίωσης μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών πληθυσμών. Και το τελευταίο έχει μεγάλη σημασία ιδίως για τη χώρα μας, που βρίσκεται σε επικίνδυνη εγγύτητα με τις εστίες έξαρσης της ισλαμικής βίας, αποτελώντας ίσως ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της προόδου.

Ένα εξαιρετικό άρθρο του επίκουρου καθηγητή της Νομικής Αντώνη Καραμπατζού στην Καθημερινή.

4 σχόλια:

 1. Για να ψηφίσει κάποιος το Πασόκ πρεπει να υπάχρει και ψηφοδέλτιο του Πασόκ . Στις ευρωεκλογές υπήρχε ψηφοδέλτιο της Ελιάς .
  Δηλαδή ο Μπίστης ψηφίζει Πασόκ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανδρός πεσούσης Μιχελογιανάκης5 Σεπτεμβρίου 2014 - 3:34 μ.μ.

  Ράβδος εις γωνίαν άρα βρέχει. Αυτή είναι η σοφιστεία του επιχειρήματος-επιχειρήματος; ποιος είπαμε ότι ήρθε;- της ανάρτησης. Προφανώς αυτό όντως ευφυές με το παραβάν στο εκλογικό τμήμα έτσουξε και το διαχειριστή του μπλογκ, που προεκλογικά μας είχε προτείνει-σηκώνοντας τη κουρτίνα του παραβάν-να ψηφίσουμε έτσι που να εγκρίνουμε τη πορεία του συναρπαστικού Μιχελογιαννάκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αν η εναλλακτική της συμπόρευσης με τη Δεξιά είναι αυτή της συμπόρευσης με την παλαβή και αντιευρωπαϊκή αριστερά, δεν βρίσκω να έχει και άδικο. Απλώς προτιμά τους ανεπαρκείς πολιτικάντηδες από τους αλλοπαρμένους.

  Το κακό με τον Βενιζέλο δεν είναι ότι συμπορεύεται με τη ΝΔ -πολύ καλά έκανε αφού οι περιστάσεις το απαιτούσαν- αλλά το γεγονός ότι δεν προσπάθησε να επιβάλλει μια διαφορετική ατζέντα αξιοκρατίας και δικαιότερης κατανομής των βαρών της κρίσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σύμφωνοι γιά τους αλλοπαρμένη "αριστερά γιά την καρέκλα"
  και γιά την παραμονή στην λαμογιά, κι΄ότι βγει . . .
  Αλλά η δεξιά δεν είναι απλά ανεπαρκής ,
  αλλά η ανέκαθεν ΜΑΝΑ της λαμογιάς.
  Το ΠΑΣΟΚ την απομιμήθηκε .
  Με τον ΒΒ εξακολουθεί και υπερθεματίζει,
  ενώ το ΠΑΣΟκ του 2009 - 2011
  ξεκίνησε στον δρόμο γιά την
  απΑΛΛΑΓΗ από την λαμογιά .

  ΑπάντησηΔιαγραφή