Joseph Stiglitz: Η λιτότητα στην Ευρώπη έχει αποτύχει

29.9.14


Σκληρή κριτική στην εμμονή της Γερμανίας να επιβάλει άμεσα ή έμμεσα παντού πολιτικές λιτότητας ασκεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz τονίζοντας σε δραματικούς τόνους ότι η λιτότητα στην Ευρωζώνη έχει αποτύχει.

Ο Stiglitz εξηγεί επίσης ότι όταν οι πολίτες ψηφίζουν πολιτικούς, όπως στη Γαλλία, ζητώντας αλλαγή πολιτικής αλλά τελικά τίποτα δεν συμβαίνει, τότε μαζί με την οικονομία αποδυναμώνεται τόσο η δημοκρατία όσο και η ευρωπαϊκή ιδέα.

Το πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο Project Syndicate.

8 σχόλια:

 1. Για να το λέει ο Εβραίος έτσι θα είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πιουριφόι αναστήσου29 Σεπτεμβρίου 2014 - 12:24 μ.μ.

  Μετά τον απροκάλυπτο διεθνή αλογομούρη του παγκόσμιου παρασιστικού κεφαλαίου να κι ο συγκαλυμμένος άλλος διεθνής τζογαδόρος, ο διανοούμενος και καλά της "συντροφιάς" του Παπανδρέου-να δούμε πότε θα βγει ο τρίτος και πιο φαρμακερός, ο Ρουμπινί. Με κάθε δυνατό μέσο η αμερικανική προπαγάνδα δυσφημεί την Ευρώπη-τους έπιασε ο καημός! Βρισκόμαστε μήπως ενόψει δεύτερου γύρου στον οικονομικό πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα σε Αμερική Και Ευρώπη;-με επιτιθέμενη την υπερδύναμη φυσικά! Θα δείξει. Θα φανεί από τι θα κάνουν οι πολιτικοί εγκάθετοι των ΗΠΑ στις μπανανιότερες από τις χώρες της Ευρώπης και πρωταρχικά και κύρια στην Ελλάδα με τον Τσίπρα και την εναλλακτική του τη Δούρου-ύμνοι των Times για τη μαντάμ, που την παρομοιάζει με τον Μπλούμπεργκ. Φαντάζομαι ότι αν τα καταφέρουν και μας την εγκαταστήσουν σαν Πρωθυπουργό θα μας την συγκρίνουν με τον Αβραάμ Λίνκολν όπως η ίδια έκανε όταν μ'αυτόν συνέκρινε τον Ομπάμα-αφού πρώτα έπαιξε μαζί του μπάσκετ. Έτσι για να μάθουμε πώς μας φοράνε το μπανανοφέσι οι αμερικανοί με την κουλτούρα του Πιουριφόι ανανεωμένη και επικαιροποιημένη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για μιά χρεοκοπημένη χώρα σαν την Ελλάδα που δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα, που είχε τεράστια πρωτογενές έλλειμμα και έχει χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών - η λιτότητα δεν ηταν ΠΟΤΕ ΕΠΙΛΟΓΗ. Είναι το αποτέλεσμα ενός σπάταλου κράτους. Η διαφορά είναι ότι μέσα στο ευρώ η λιτότητα ήταν λιγότερα απότομη ενώ εαν είχε φύγει το 2010 η προσαρμογή θα ήταν πολύ πιο βίαια και γρήγορη.


  Οποίος σας λέεί οτιδήποτε άλλο ,λέει ψέμματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Stiglich you moron.


  Austerity is just what happens when you run out of money,.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 1929, κραχ, 1932 New Deal. Όλα τα άλλα είναι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το New Deal ήταν η απάντηση που ήθελε να δώσει το κράτος των ΗΠΑ απέναντι στον ορατό ιδεολογικό κίνδυνο που εκπροσωπούσε ο κραταιός τότε Κομουνισμός της Σοβιετικής Ένωσης ακριβώς για να προλάβει τα χειρότερα-λίγα χρόνια μετά στη Γαλλία κέρδιζε τις εκλογές το αριστερό Λαίκό Μέτωπο και αυτό το γεγονός σχεδόν διακίωνε τους φόβους τους.(παρεμπιπτόντως μια θλιβερή Ιστορία προδοσίας του λαού που, τηρουμένων των αναλογιών ,τόσο μοιάζει με την γιωργοπαπανδρεϊκή και-αλίμονο!-μοιάζει να θέλει να μοιάσει σε ό,τι θα φέρει ο Τσίπρας και τα αμερικανάκια του).
  Σήμερα τέτοια ιδεολογική πρεμούρα δεν αγχώνει τους ηγέτες γιατί αυτό που τους απασχολεί είναι ο εξ απωανατολών αλλά και ανατολών κίνδυνος, που είναι όχι ζήτημα ιδεολογικής ηγεμονίας-οι κινέζοι καπιταλιστές μπορούν ο καθένας τους να αγοράσουν καμιά εκατοστή δυτικούς!-αλλά καθαρά γεωστρατηγικής και πολιτικής κυριαρχίας.
  Όλος ο πόνος και μαράζι των αμερικανών "οικονομολόγων" και στη πραγματικότητα μεγαλοτζογαδόρων-το φοβερό και τρομερό τρίο Στίγκλιτζ-Σόρος και η νυφίτσα Ρουμπινί- από τη μια και προκεχωρημένων εκφωνητών της αμερικανικής στρατηγικής στα πλαίσια του οικονομικού πολέμου που αυτή τη στιγμή έχει πεδίο μάχης την Ευρώπη και επιτιθέμενο τις ΗΠΑ που θέλουν να έχουν λόγο σ'αυτή, είναι υποκριτικός και καθαρά υποβολιμιαίος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. If the facts don’t fit the theory, change
  the theory,” goes the old adage. But too often it is easier to keep the
  theory and change the facts – or so German Chancellor Angela Merkel and
  other pro-austerity European leaders appear to believe.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δημόσιες επενδύσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή