Κεραυνοί Κύρτσου κατά της κυβέρνησης: Ολέθριο λάθος να προσυπογράφουμε την παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ

24.9.14


Ουδέποτε υπήρξα θαυμαστής του δημοσιογράφου ή εσχάτως του πολιτικού Γιώργου Κύρτσου αλλά οφείλω να αναγνωρίσω ότι σήμερα είπε κάποιες ιδιαίτερα ενοχλητικές αλήθειες για την κυβέρνηση και κατ'επέκταση για το κόμμα του.

Μιλώντας σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, είπε:

«Υπάρχει ένας πολιτικός μύθος στην Ελλάδα ότι βγαίνεις από το μνημόνιο και απαλλάσσεσαι από τους περιορισμούς και την εποπτεία. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Δηλαδή, εγώ που είμαι στην Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, βλέπω ότι υπάρχει ένα αυστηρότατο πλαίσιο εποπτείας. Οι χώρες που είναι σε μνημόνια, δεν υφίστανται την στάνταρτ εποπτεία, αλλά μια άλλου είδους εποπτεία, η οποία μπορεί ν' ακούγεται πιο αυστηρή, αλλά δεν δίνει σημασία τόσο στην λεπτομέρεια, καθώς όλοι θεωρούν ότι έχουμε ειδικά προβλήματα. Επομένως, θα φύγουμε από το μνημόνιο απ' ό,τι φαίνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει και το τέλος της εποπτείας. Αυτό θέλω να το τονίσω, διότι υπάρχουν προσδοκίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι αρχίζουμε τη μεγάλη ζωή. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα και υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες στο χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που εκεί πια θεωρούν ότι, αν έχεις διάθεση πολιτικής σύγκρουσης με τα θηρία της ευρωζώνης, τότε δημιουργείς μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων».

-Για τη δήλωση του πρωθυπουργού για την απεμπλοκή από το ΔΝΤ.

«Είναι μια τακτική υψηλού ρίσκου, διότι θυμάμαι ότι λέγαμε ότι το χρηματοδοτικό κενό της διετίας είναι 15 - 20 δισ. ευρώ. Αλλάζουν κάπως αυτά τα νούμερα και τώρα λέμε ότι δεν χρειαζόμαστε ούτε το ΔΝΤ, δηλαδή το χρηματοδοτικό κενό θα φτάσει στα 20 - 25 δισ. ευρώ. Δεν ξέρω αν αυτό είναι εύκολο να καλυφθεί στις αγορές, διότι τώρα οι αγορές είναι σε ευνοϊκή φάση για τις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας. Παρακαλούν, δηλαδή, να μοιράσουν χρήματα στις αγορές. Έχουμε φτάσει στο σημείο, για παράδειγμα, η Ιρλανδία στα διετή της ομόλογα να είναι με αρνητικό επιτόκιο, δηλαδή, να είναι δωρεάν... Το θέμα είναι ότι τώρα οι αγορές είναι σε καλή κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένα συμβόλαιο, όμως, ότι θα είναι σε καλή κατάσταση σε 3, 6, 9, 12 μήνες. Δηλαδή, κάτι να πάει στραβά στην Ουκρανία ή με τον ιό έμπολα... Υπάρχουν εκατό σενάρια διεθνούς αποσταθεροποίησης...».

-Για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

«Θα προτιμούσα η κυβέρνηση να επιτάχυνε της διαρθρωτικές αλλαγές και όλα αυτά που πρέπει να κάνει για να πάμε καλύτερα, διότι έχει χάσει πολύτιμο χρόνο. Ο κόσμος έστειλε το μήνυμα στις ευρωεκλογές και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο που να βοηθάει τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Απλά συζητάμε αν θα τα πάρουν οι ένστολοι, οι δικαστικοί και κάτι τέτοια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πορεία της οικονομίας. Επιπλέον, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν κουρασμένοι και αρνούνται να ψηφίσουν τα αυτονόητα, αυτά, δηλαδή, που έχουμε υπογράψει και έχουμε δεσμευτεί και έτσι δημιουργείται μεγάλη φασαρία και επιτρέπουν στον  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να εμφανίζεται ότι έχει κάποιες λύσεις, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει καμία λύση.  Η κυβέρνηση πρέπει να τραβήξει μπροστά, να εξηγεί στον κόσμο τις δυσκολίες και ας αφήσει μετά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να εξηγήσει ότι έχει τη μαγική λύση. Όσο η κυβέρνηση είναι σε φάση οικονομικής στασιμότητας, δίνει πολιτικό πλεονέκτημα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η μόνη βιώσιμη πολιτική είναι η Νέα Δημοκρατία να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα, σε φορολογικό επίπεδο, στους μικρομεσαίους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Για να γίνει αυτό το άνοιγμα, πρέπει να χρηματοδοτηθεί με ισοδύναμα μέτρα. Πρέπει, δηλαδή, να βρει 1 - 1,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν είναι εύκολο να βρεθούν και θα είναι από μια άποψη κοινωνικά επώδυνο. Το μόνο μήνυμα που μπορεί να στείλει η Νέα Δημοκρατία είναι ότι κάνει μια στροφή υπέρ της παραδοσιακής εκλογικής και κοινωνικής της βάσης... Τώρα να κυνηγάει χίμαιρες, σε ποιον θα δώσει τα λεφτά, το επίδομα αναδρομικά ή να προσυπογράφει την παροχολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. νομίζω ότι είναι ολέθριο πολιτικό λάθος. Το μήνυμα θα σταλεί με μέτρα που θα περάσουν στην καθημερινότητα του πολίτη ή τέλος πάντων στοχευμένα μέτρα. Τώρα το ν' αναλωνόμαστε σε συζητήσεις ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τι έκανε ο Κώστας Καραμανλής, αν θα επιστρέψει ο Καρατζαφέρης ή ποιος είναι ο Μπαλτάκος κ.λπ., νομίζω ότι όλα αυτά έχουν παραπολιτικό ενδιαφέρον, αλλά επηρεάζουν ελάχιστα το εκλογικό σώμα»