Με ποια κριτήρια επιχορηγεί «εκτάκτως» ιερούς ναούς το υπουργείο Πολιτισμού;

29.9.14


Χιλιάδες ευρώ σε ιερούς ναούς χορήγησε τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Πολιτισμού με μια σειρά αποφάσεων που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Τασούλας και μάλιστα με διαδικασίες...fast track.

Από τα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, προκύπτουν τα εξής:

-Ο Ιερός Ναός Eυαγγελισμός της Θεοτόκου (Ευαγγελίστριας) Ναυπλίου λαμβάνει 4.000 ευρώ για «για την ενίσχυση του κοινωφελούς του έργου».

-Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πέτρας Ζαγορίου λαμβάνει «έκτακτη επιχορήγηση» 10.000 ευρώ «για την ενίσχυση του κοινωφελούς του έργου». Ίσως έχει κάποια αξία να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ναός βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του κ. Τασούλα.

-Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Μακρακώμης λαμβάνει «έκτακτη επιχορήγηση» 4.000 ευρώ «για την ενίσχυση του κοινωφελούς του έργου».

-Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδας λαμβάνει 2.000 ευρώ για την εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τον πολιούχο, προστάτη και έφορο της Μονής, Άγιο Γεώργιο επί τη συμπληρώσει 30 χρόνων από την επανίδρυση της.

- Ο Ιερός Ναός Αγ.Νεκταρίου Νεάπολης Λαμίας λαμβάνει «έκτακτη επιχορήγηση» 2.000 ευρώ «για τους κοινωφελείς του σκοπούς».

Με την ιδιότητα του απλού πολίτη, έχω τις παρακάτω απορίες:

1) Με ποια κριτήρια δίνονται οι «έκτακτες επιχορηγήσεις»; Ποιος τις εγκρίνει; Πώς υποβάλει κάποιος σχετικό αίτημα;

2) Το «κοινωφελές έργο» των ιερών ναών με ποιον τρόπο σχετίζεται με το Υπ.Πολιτισμού ώστε να στηρίζεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του; Αποτελεί πολιτιστική δραστηριότητα;

3) Υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου από το Υπ.Πολιτισμού που παρακολουθούν την αξιοποίηση των συγκεκριμένων επιχορηγήσεων από τους ιερούς ναούς;