Σόρος: Το ευρώ χωρίς τη Γερμανία θα ήταν ένα σταθερό νόμισμα

28.9.14


Σκληρή κριτική στην εμμονή της Γερμανίας στις πολιτικές λιτότητας ασκεί ο θρυλικός επενδυτής George Soros ο οποίος επίσης εκτιμά ότι δεν αποτελεί λύση αυτό που κάποιοι περιγράφουν ως «περισσότερη Ευρώπη».

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους, ο Soros στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Το στοίχημα για την Ευρώπη» σημειώνει:

-Το πολιτικό πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποτίθεται πως ήταν μια εθελοντική ένωση ισότιμων κρατών, μετασχηματίστηκε σε μια σχέση ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες. Ως εκ τούτου απορρίπτει την ανάγκη «περισσότερης Ευρώπης», λέγοντας ότι αυτό επί της ουσίας θα σημάνει αυτομάτως περισσότερη λιτότητα, περικοπές και υψηλή ανεργία». 

-Η Ευρώπη είναι από πολλές απόψεις η πιο ανεπτυγμένη ήπειρος και ταυτοχρόνως το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και όμως βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης.

-Η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ, επιτρέποντας στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις χώρες-οφειλέτες, να αποκτήσουν τον έλεγχό τους. Εφόσον το συσσωρευμένο χρέος μετριέται σε ευρώ, έχει σημασία ποιος παραμένει υπεύθυνος για το νόμισμα. Αν έφευγε η Γερμανία, σίγουρα θα σημειωνόταν υποτίμηση του ευρώ. Οι χώρες-οφειλέτες θα ανακτούσαν την ανταγωνιστικότητά τους και το χρέος θα συρρικνωνόταν σε πραγματικούς όρους. Και αν έλεγχαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα υπήρχε πλέον κίνδυνος αθέτησης

-Το ευρώ χωρίς τη Γερμανία θα ήταν ένα σταθερό νόμισμα. Πράγματι, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ στο Βερολίνο, θα ανακούφιζε όμως τις υπόλοιπες χώρες.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο εδώ.