Ας το βουλώσουν σήμερα (τουλάχιστον) 13.000 Αχαιοί

28.10.14


Στις 29 Οκτωβρίου του 1940 η Πάτρα ισοπεδώνεται από την αεροπορία του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας πληρώνοντας πρώτη το τίμημα της άρνησης της χώρας να παραδοθεί στους επίδοξους κατακτητές.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων και έκαψε την πόλη. Οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για περισσότερους από 800 νεκρούς.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, η γιαγιά μου θα αφηγηθεί μια φοβερή ιστορία. Στο σπίτι της οικογένειας της σε ένα ορεινό χωριό της Αχαΐας, εγκαταστάθηκε αρχικά ένας Ιταλός αξιωματικός τον οποίο στη συνέχεια η οικογένεια της έκρυψε στο υπόγειο του σπιτιού για να μην τον εντοπίσουν οι Γερμανοί οι οποίοι και θεώρησαν αποτυχημένους τους Ιταλούς στρατιώτες στην περιοχή. H φρίκη του πολέμου και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής σε μια αφήγηση. Τέτοιες ιστορίες υπάρχουν πολλές.

Στις εκλογές του Μαϊού του 2012, 11.904 Αχαιοί ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή και 12.875 την προτίμησαν και στις Ευρωεκλογές του 2014, όταν και στον δήμο Καλαβρύτων το ποσοστό του νεοναζιστικού κόμματος άγγιξε το 9,05%.

Βάζω στοίχημα ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα πήγαν στην παρέλαση, θα ποστάρουν video περηφάνιας στο Facebook κ.τ.λ. Θα τους πρότεινα σήμερα να το βουλώσουν και να αναλογιστούν τι ακριβώς ψήφισαν. Θα ήταν χρήσιμο να προσπαθήσουν επίσης να μαντέψουν τι θα πίστευαν γι' αυτούς οι ήρωες του 1940.