«Δεν σε εκλέξαμε για να διαιρέσεις την κοινωνία με διλήμματα του προηγούμενου αιώνα»

29.10.14


Επειδή πολλή συζήτηση έγινε ένθεν κακείθεν σχετικά με τη μουσική υπόκρουση της παρέλασης στο Χαλάνδρι, θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε μερικά πραγματάκια.

(...)
Αριστερή πολιτική είναι να στήσεις δομές αλληλεγγύης, ν’ αλλάξεις τη λογική της πόλης, να παρέμβεις στη χωροταξία, να διευρύνεις τη δημόσια σφαίρα, να διώξεις τα ιδιωτικά τραπεζάκια και τα παρκαρισμένα ΙΧ από τους πεζόδρομους, να φτιάξεις ανακύκλωση, να αλλάξεις τις αναλογίες του πράσινου, να ενθαρρύνεις την αυτοοργάνωση του κόσμου, να εμπνεύσεις την πρωτογενή καλλιτεχνική δραστηριότητα, τον λαϊκό αθλητισμό, την κουλτούρα, να φτιάξεις βιβλιοθήκες, να βοηθήσεις την τοπική αγορά, να ξαναζωντανέψεις τις γειτονιές, να εμπεδώσεις την ασφάλεια.

Τα λέω χύμα, χωρίς να τα ιεραρχώ, και ασφαλώς ξεχνάω πολλά, αλλά σίγουρα δεν είναι αριστερή πολιτική να αναπαράγεις τις παλιές συνταγές με δήθεν προωθημένη συσκευασία. Οι άνθρωποι που παρακολούθησαν την παρέλαση δεν ξέρω κατά πόσον χάρηκαν με τις επιλογές σου, αλλά σίγουρα παρέμειναν παθητικοί θεατές ενός παλιομοδίτικου θεάματος, κι εσύ απλώς τους έδωσες μια αφορμή να το συζητήσουν λίγο, να το κουτσομπολέψουν, ίσως και να τσακωθούν. Και για να σου το πω και πιο σταράτα, δεν σε εκλέξαμε για να διαιρέσεις την κοινωνία με διλήμματα του προηγούμενου αιώνα, ούτε για να πάρεις καμιά ρεβάνς.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Χριστόφορου Κάσδαγλη για τον δήμαρχο Χαλανδρίου και τον ύμνο του ΕΑΜ.