Εκεί που δεν χρειάζεται να κερδίσεις και τη διαιτησία, εκεί που το ποδόσφαιρο ανθεί

27.10.14


Σχεδόν όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα γνωρίζουν την PSV Eindhoven, μια από τις ισχυρές ποδοσφαιρικές ομάδες της Ολλανδίας.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν και έτυχε πρόσφατα να το ανακαλύψω κι εγώ με αφορμή το πρόσφατο ματς του Παναθηναϊκού, είναι ότι το Αϊντχόβεν είναι μια πόλη περίπου σαν την Πάτρα σε πληθυσμό, χωρίς κάτι το φοβερά ελκυστικό για έναν ξένο επισκέπτη.

Παρ' όλα αυτά όμως, τα λεφτά που επένδυσε η οικογένεια Philips στην τοπική ομάδα έπιασαν τόπο και η ομάδα διαπρέπει, καθώς το ολλανδικό πρωτάθλημα διεξάγεται με όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας. Έχεις καλή ομάδα; Παίρνεις το πρωτάθλημα. Δεν χρειάζεται να κερδίζεις και τη διαιτησία, δεν χρειάζεται να έχεις βαρύμαγκα πρόεδρο.


Σήμερα, η PSV αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν της πόλης. Περισσότεροι από 2.000 φίλοι του Παναθηναϊκού βρεθήκαμε εκεί την Πέμπτη και ξοδέψαμε τα ωραία μας λεφτά στην πόλη και συνολικά στην Ολλανδία. Κανείς δεν μας πείραξε, κανείς δεν μας ενόχλησε, το γήπεδο ήταν καταπληκτικό, ο διαιτητής του αγώνα σφύριξε ελάχιστες φορές προσφέροντας στις δυο ομάδες τη δυνατότητα να παίξουν ποδόσφαιρο. Μάλιστα, στο τέλος του αγώνα δεν καταλόγισε ένα πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού αλλά κανείς μας δεν σκέφθηκε ότι μπορεί να το έκανε από δόλο καθώς η συνολική παρουσία του ήταν άψογη. Ένα λάθος μπορεί να γίνει.

Σκεφθείτε πόσα από όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, πόσα από όλα αυτά συνέβησαν χθες στο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού του γελοίου ελληνικού πρωταθλήματος, σε μια χώρα που ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ενημερώνει προνομιακά τον πρόεδρο μεγάλης ομάδας μέσω καρτοκινητών που έχουν χρεωθεί στο όνομα Πακιστανών μεταναστών που διαμένουν στη χώρα.