Η γοητεία του κοτομπέικον στη μάχη κατά της διαπλοκής

9.10.14


Τη δόξα του Κώστα Καραμανλή και της περίφημης αποστροφής του, μεταξύ κοτομπέικον και κεμπάμπ, περί «νταβατζήδων», φαίνεται ότι ζήλεψε ο Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος χθες επιτέθηκε στα...συμφέροντα.

Τα ακριβή του λόγια ήταν τα εξής:

Πώς δουλεύει το σύστημα που σήμερα έχουμε διαχρονικά; Αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, καμιά φορά και μέτριος εκδότης, ένας εφοπλιστής, ένας φίλος του Πρωθυπουργού, μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο και να ακυρωθεί ένας νόμος, να ακυρωθεί ένα πρόστιμο. 

Όταν κλήθηκε να δώσει συγκεκριμένα ονόματα και να παραθέσει συγκεκριμένα γεγονότα, η απάντηση του πρότεινε να κάνουμε υπομονή καθώς «τα ονόματα όλα θα τα αποκαλύψει εδώ μέσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Προσωπικά, θα χαρώ πολύ να δω την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρούεται με τα συμφέροντα, όπως θα είχα χαρεί αν το είχε πράξει και ο μετέπειτα «κουρασμένος» της Ραφήνας. Μόνο που δεν είμαι σίγουρος ότι ο καλύτερος τρόπος να τα βάλεις με τη διαπλοκή είναι να ρίξεις μερικά ακίνδυνα προειδοποιητικά πυροτεχνήματα. Ίσως τότε στην πραγματικότητα προσπαθείς να ανοίξεις διαύλους επικοινωνίας.

Τη διαπλοκή την καταπολεμάς με θεσμούς, όχι με λόγια. Με θεσμούς που λειτουργούν ανεξαρτήτως προσώπων και πολιτικής βούλησης. Αλίμονο αν το 2014 συμφωνούμε στο ότι αρκεί απλώς να έρθουν οι «καλοί» να διώξουν τους «κακούς».