Οι αγορές προσπαθούν φιλότιμα να αποτρέψουν μια εθνική προδοσία

15.10.14


Στο 7,85% έφτασε σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του 7,01% στο οποίο βρισκόταν χθες παρουσιάζοντας ραγδαία άνοδο. Δεν ξέρω πόσοι τον θυμούνται αλλά η Ελλάδα το 2010 επέλεξε τον δρόμο του Μνημονίου πριν το επιτόκιο ξεφύγει τόσο πολύ. Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταρρέει.

Ο βασικός λόγος για όλα αυτά είναι η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να δαιμονοποιήσει και να διακόψει το τακτικό πρόγραμμα δανεισμού της χώρας, ελπίζοντας ότι μια έξοδο στις αγορές θα της εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωση της.

Ο όρος «προδοσία» έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για ένα σωρό απίθανους λόγους, γι' αυτό και έχει πια ευτελισθεί, αλλά αυτή τη φορά νομίζω ότι περιγράφει με ακρίβεια τους εγκληματικούς ελιγμούς Σαμαρά και Βενιζέλου. Επαναλαμβάνουν καθημερινά ότι προτιμούν να επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές της χώρας με ακριβότερο δανεισμό παρά να συνεχίσουν τον δύσκολο δρόμο της συνεχούς αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας τους από την Τρόικα.

Ευτυχώς, οι αγορές δεν δείχνουν πρόθυμες να μας δανείσουν ούτε 1 ευρώ και τα σχέδια τους αναβάλλονται εκ των πραγμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος μας καθιστά ξανά τη χώρα «ειδική περίπτωση» εντός της Ευρωζώνης σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας.

Για ακόμα μια φορά, αδυνατώ να καταλάβω από που προκύπτει η τόση βεβαιότητα μας ότι και πάλι στο τέλος θα τη γλυτώσουμε.