Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που συνεργάζονται με ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Δημοκρατία

1.10.14


Τις τελευταίες μέρες, η Νέα Δημοκρατία, όπως κάθε ελληνικό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του και τα έθιμα αυτού του τόπου, έχει ανοίξει πόλεμο στις δημοσκοπήσεις θεωρώντας ότι σε αυτές δεν καταγράφεται σωστά η τρομακτική λαϊκή αποδοχή της συγκυβέρνησης.

Προσωπικά, βρίσκω αυτές τις συζητήσεις κάπως αδιέξοδες για τον μέσο πολίτη καθώς είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι παιχνίδια παίζονται κάθε φορά αλλά και ποιος είναι αυτός που πραγματικά παραγγέλνει τις δημοσκοπήσεις. Αυτό που έχει ίσως κάποια αξία να γνωρίζει κανείς είναι το με ποιες εταιρείες συνεργάζονται επίσημα η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επίσημη έκθεση των εκλογικών δαπανών της Νέας Δημοκρατίας για τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, εμφανίζονται πληρωμές προς τρεις διαφορετικές εταιρείες δημοσκοπήσεων: MRB, Rass και Metron Analysis.


Στην αντίστοιχη έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται πληρωμές κυρίως προς την Παλμός Ανάλυσις και υπάρχει και μια πληρωμή για δημοσκόπηση προς "PAULSE", που λογικά είναι η εταιρεία Pulse και έχει γίνει κάποιο λάθος.