Οι Γάλλοι δεν μπορούν και οι Γερμανοί δεν θέλουν να αλλάξουν

2.10.14


Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Σαπέν, ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του θα συνεχίσει να υπερβαίνει τουλάχιστον μέχρι το 2017 τα όρια που προσπαθούν να επιβάλουν οι Βρυξέλλες, με οδηγό πάντα τη Γερμανία και βάση το δημοσιονομικό σύμφωνο που υιοθέτησαν όλες σχεδόν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Γαλλίας.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο πριν ο προκάτοχός του στο υπουργείο, ο κ. Μοσκοβισί, παρουσιαστεί στις εξετάσεις που προμηνύονται δύσκολες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πάρει την έγκριση και να αναλάβει ο ίδιος το οικονομικό χαρτοφυλάκιο στη νέα Επιτροπή. Το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά και περιλαμβάνει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου.

Κάπως οξύμωρο δεν είναι το σχήμα να αναλαμβάνει χρέη φύλακα για όλες τις χώρες κάποιος που δεν τηρούσε προηγουμένως αυτούς τους κανόνες στη δική του χώρα; Ή μήπως ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Γιουνκέρ, που μοίρασε τα χαρτοφυλάκια, έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ; Σίγουρα οι σύντροφοι της κυρίας Μέρκελ στο Βερολίνο δεν δείχνουν να το πολυδιασκεδάζουν.

Ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο του Λουκά Τσούκαλη στην Καθημερινή.