Ελλάδα, κάποιους ξέχασες στο Αφγανιστάν

9.11.14


Η Φιλιώ Κοντραφούρη υπογράφει σήμερα στην Καθημερινή της Κυριακής ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για τους 5 Αφγανούς μεταφραστές που συνεργάστηκαν με τον ελληνικό στρατό και έμειναν πίσω προσπαθώντας να αρχίσουν ξανά της ζωή τους σε μια κατεστραμμένη χώρα.

Δυο βασικά στοιχεία από το ρεπορτάζ:

-Πέντε συνολικά Αφγανοί εργάστηκαν ως μεταφραστές με την ελληνική OMLT. Οι Ταλιμπάν εδώ και χρόνια έχουν στοχοποιήσει όσους Αφγανούς συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ ως «προδότες» και έχουν επανειλημμένα πει πως «τους περιμένει ο θάνατος». Οι απειλές τους έχουν γίνει πραγματικότητα με τον πιο φρικτό τρόπο, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια που έχει ξεκινήσει η αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014.

-Αρκετές από τις δεκάδες χώρες-μέλη της ISAF έχουν ξεκινήσει να χορηγούν ειδικές μεταναστευτικές βίζες για τους Αφγανούς που εργάστηκαν μαζί τους και ειδικότερα για τους μεταφραστές τους, έτσι ώστε όταν αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν να τους προστατεύσουν από πιθανά αντίποινα των Ταλιμπάν.

Oι μαρτυρίες αυτών των ανθρώπων σε ένα video:


Συγχαρητήρια και στην Καθημερινή για το υψηλό επίπεδο της συγκεκριμένης δημοσιογραφικής δουλειάς. Ελπίζω το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να φροντίσει άμεσα οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια μαζί μας.