Η δυσκολία του «γράψε λάθος» στον δημόσιο διάλογο

8.11.14


Εδώ και αρκετά χρόνια παρακολουθώ τη δημόσια παρουσία του συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου, κυρίως μέσα από τις σελίδες της Καθημερινής ενώ στη λίστα με τα βιβλία που θέλω να αγοράσω τον επόμενο καιρό, φιγουράρει ένα δικό του, το Τελευταίο Τέταρτο, ένα χρονικό για το περιοδικό που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε ένα λάθος σε ένα άρθρο του στην Καθημερινή, το οποίο πλέον έχει διορθωθεί. Σε ένα άρθρο του για τον Στέλιο Ράμφο, αναφέρθηκε στην ανάγνωση της Πολιτείας του Πλάτωνα από τον Πιερ Μπουρντιέ ενώ στην πραγματικότητα το έργο αυτό ανήκει στον Αλέν Μπαντιού.

Λάθη μπορούν να γίνουν, δεν ξέρω κάποιον που να μην κάνει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, μετά την επισήμανση του λάθους, η απάντηση του κ. Θεοδωρόπουλου μέσω του Facebook ήταν η εξής:

Πω Πω Πω Μπουμ ηκούσθη στον αέρα! 
Μπέρδεψε λέει τον Μπαντιού με τον Μπουρντιέ. 
Και συγχίσθηκαν οι διορθωτές του διαδικτύου. 
Διότι όντως στη χώρα όπου τα ονόματα μετρούν παραπάνω από την σκέψη και το έργο το αμάρτημα είναι θανάσιμο για όσους θεωρούν εαυτούς μορφωμένους επειδή ξέρουν ποιος είναι ο Μπαντιού και ποιος είναι ο Μπουρντιέ- άσε που δεν αλλάζει και πολύ. Και ο ένας και ο άλλος bon pour l'Orient. Κυρίως δε το καθ' ημάς Orient.

Ομολογώ ότι η απάντηση του με σόκαρε και με απογοήτευσε. Ενώ θα μπορούσε να γράψει ένα απλό «συγγνώμη, λάθος», προτίμησε και μάλιστα δημόσια, να υποβαθμίσει το (σοβαρό) λάθος του, να επιτεθεί σε αυτούς που τον διόρθωσαν και τέλος να απαξιώσει και συνολικά τη χώρα!

Τρομάζω πραγματικά από το δηλητήριο που έχει εισρεύσει στις ψυχές των συμμετεχόντων στον ελληνικό δημόσιο διάλογο.