Η είδηση είναι ότι ο ελεγκτής του Μετρό χαστούκισε μια άνεργη κοινωνιολόγο;

5.11.14


«Ελεγκτής του Μετρό χαστούκισε την άνεργη κοινωνιολόγο Σμάρω Κοκκόση για 0,60 ευρώ» γράφει σήμερα η Athens Voice, συνοδεύοντας το ρεπορτάζ της είδησης με μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται το σύνθημα «για ένα εισιτήριο σκοτώνουνε». Με τον ίδιο περίπου τρόπο καλύπτουν το θέμα τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ.

Λυπάμαι που θα χαλάσω τη μελό ατμόσφαιρα που αυξάνει την επισκεψιμότητα των site αλλά η είδηση δεν είναι αυτή. Η είδηση είναι ότι ένας απαράδεκτος ελεγκτής, κατά παράβαση των καθηκόντων του, ενδέχεται να χαστούκισε μια επιβάτη του Μετρό που δεν είχε εισιτήριο.

Είναι εντελώς δευτερεύον το αν είναι άνεργη, αν είναι κοινωνιολόγος κι αν το εισιτήριο κοστίζει 0,60 ευρώ. Η πράξη θα ήταν το ίδιο καταδικαστέα αν ήταν εργαζόμενη, αν ήταν πόρνη κι αν το εισιτήριο κόστιζε 20 ευρώ.

Τέλος, το πρόβλημα είναι ότι ο ελεγκτής τη χαστούκισε κι όχι το ότι σκόπευε να της επιβάλει πρόστιμο για την μη καταβολή εισιτηρίου. Η χρήση δημόσιων ΜΜΕ δεν είναι δωρεάν. Χρειάζεται πράγματι κάποια πρόνοια για τους ανέργους αλλά αυτή δεν μπορεί να περιλαμβάνει την κατάργηση των ελέγχων. Το αίτημα θα πρέπει ενδεχομένως να είναι η παροχή μειωμένου εισιτηρίου σε ανέργους με κάρτα ΟΑΕΔ κι όχι η απαίτηση να υπάρχουν λιγότερο αυστηροί έλεγχοι για ευπαθείς ομάδες.