Η Πολιτεία να εγγυηθεί σε όλους τους κρατουμένους το δικαίωμα σπουδών εξ αποστάσεως

30.11.14


Υποστήριξα πρόσφατα ότι θεωρώ απολύτως ορθή την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην επιτρέψει στον βαρυποινίτη Νίκο Ρώμανο να λαμβάνει φοιτητικές άδειες για την παρακολούθηση των σπουδών του.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο.

Στον επίλογο σημείωνα:

Φυσικά, θα υποστήριζα οποιοδήποτε αίτημα εκσυγχρονισμού του άθλιου σωφρονιστικού συστήματος της χώρας που θα επέτρεπε σε όλους τους κρατουμένους (όχι μόνο στους δημοφιλείς) να σπουδάζουν εξ αποστάσεως αξιοποιώντας τις σχετικές δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο. Εξάλλου, αυτό συμβαίνει «σε κάθε πολιτισμένο κράτος».

Μιας και η κατάσταση της υγείας του συγκεκριμένου κρατούμενου επιδεινώνεται συνεχώς λόγω της πολυήμερης απεργίας πείνας στην οποία βρίσκεται, εκτιμώ ότι η Πολιτεία οφείλει να δεσμευτεί δημόσια ότι θα εξασφαλίσει στο Νίκο Ρωμανό τα μέσα που απαιτούνται για να παρακολουθήσει τις σπουδές τους μέσα από τη φυλακή. Η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει τα σχετικά μέσα και μάλιστα το κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Όσο αδιανόητο μου φαίνεται το να μπαινοβγαίνει από τη φυλακή ένας αμετανόητος βαρυποινίτης που έχει εκτίσει μόλις το 1 έτος από τα 16 έτη κάθειρξης στα οποία έχει καταδικαστεί αλλά τόσο αδιανόητο μου μοιάζει το να μην μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα του μέσω Skype ή κάποια αντίστοιχης εφαρμογής.

Φυσικά, όποια απόφαση ληφθεί, θα πρέπει να ισχύσει για όλους τους κρατουμένους κι όχι μόνο για τον Ρωμανό.