Κοινοβουλευτικές διεργασίες στη Γαλλία υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης

12.11.14


Φαίνεται ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Σουηδία ανοίγει τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Γαλλία να μοιάζει πιθανό να είναι η επόμενη χώρα που προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.

Έντονη πίεση ασκείται στη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους τόσο από βουλευτές του Σοσιαλιστικού όσο και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Συγκεκριμένα την πρωτοβουλία για την κατάθεση σχετικής πρόταση ψηφίσματος στη γαλλική Εθνοσυνέλευση με τη μορφή σύστασης προς την κυβέρνηση ανέλαβαν σοσιαλιστές βουλευτές, οι οποίοι πρόκειται να την καταθέσουν προσεχώς, ενόψει της ψηφοφορίας που έχει ορισθεί για τις 28 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, με το προτεινόμενο ψήφισμα, το οποίο δεν θα έχει δεσμευτικό αλλά μόνο συμβολικό χαρακτήρα ως δήλωση βούλησης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, οι βουλευτές καλούν «τη γαλλική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ως μέσο για την επίτευξη της τελικής διευθέτησης της σύγκρουσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση ψηφίσματος των Σοσιαλιστών αναμένεται να εξετασθεί από την Εθνοσυνέλευση λίγο πριν τη συζήτηση στη Γερουσία αντίστοιχου ψηφίσματος που έχουν επίσης καταθέσει βουλευτές το Κομμουνιστικό Κόμμα στις 11 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Ολυμπίας Τσίπηρα για τη Deutsche Welle.