Κύρτσος κατά κυβέρνησης: Δεν είμαστε συνεπείς στα μάτια των πιστωτών, να μην γίνουμε γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ

11.11.14


Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη και κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την κυρίαρχη κυβερνητική αφήγηση.

Μεταξύ άλλων, είπε:

-Παρακολουθούμε ένα θρίλερ, γιατί δεν έχουμε κάνει την δουλειά που έχουμε συμφωνήσει. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Επομένως, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει το κουράγιο να καλύψει τις εκκρεμότητες, για τις οποίες έχουν μπει οι σχετικές υπογραφές. Να σας δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Είναι γνωστό ότι έχει προγραμματιστεί η μείωση των επικουρικών συντάξεων, διότι χρειάζεται να είναι αυτοδύναμα τα ταμεία της επικούρησης. Δεν υπάρχει αυτοδυναμία, γιατί συνήθως παίρνουν πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και διάφορους άλλους πόρους. Επομένως, αυτά έχουν συμφωνηθεί ότι πρέπει να περιοριστούν ή και να κοπούν, που σημαίνει ότι θα υπάρξει μείωση στις επικουρικές...

-Επομένως, είμαστε εκτεθειμένοι, διότι από την στιγμή που δεν είμαστε εμείς -στην αντίληψη των πιστωτών-, συνεπείς, παίζουν και αυτοί κατενάτσιο, διότι δεν έχουν καμία όρεξη σε αυτή την φάση -τα βλέπω εδώ, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο-, να πάνε στα δικά τους εθνικά κοινοβούλια, με ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ή με ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης, αναδιάρθρωσης του χρέους, επιμήκυνσης. Αν κάνουμε εμείς πολιτικούς υπολογισμούς -μέσα-, ότι αν μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, μπορεί να έρθει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αυτοί κάνουν πολιτικούς υπολογισμούς -έξω-, η κ. Μέρκελ για παράδειγμα, ότι αν εμφανιστεί ελαστική έναντι της Ελλάδας, οι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές της “Εναλλακτικής για την Γερμανία” -που θερίζουν τελευταία και πιάνουν διψήφια ποσοστά σε περιφερειακές εκλογές-, θα πάρουν ένα μέρος της δεξιάς πτέρυγας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος».

-Αν η Νέα Δημοκρατία μετατραπεί σε ένα “γαλάζιο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.”, τότε θα την πληρώσουμε όλοι πολύ ακριβά. Αυτή την στιγμή, έχουμε ένα σενάριο μέτριας κυβερνητικής επίδοσης, που πρέπει να γίνει καλύτερη και έχουμε μια αντιπρόταση από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια -δεν θα έλεγα στην καταστροφή-, στην οικονομική επιβάρυνση. Αν μπορούμε να βγούμε τώρα από την κρίση, παίρνοντας τις σωστές πρωτοβουλίες, αν έρθει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα βγούμε σε κάποια φάση από την κρίση, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο και θα κοστίσει περισσότερο στον μέσο πολίτη.