Ραγκούσης: Παρωδία το εγχείρημα της «Δημοκρατικής Παράταξης»

9.11.14


Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ μεταμορφώνεται από Ελιά σε Δημοκρατική Παράταξη χωρίς ουδείς να ασχολείται στα σοβαρά, ο Γιάννης Ραγκούσης τονίζει κάποια αυτονόητα πράγματα σε σημερινή συνέντευξη στον Αθήνα 9,84.

Να μερικές από τις τοποθετήσεις του:

-Ακούτε και εσείς, όπως όλοι μας, τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, να λένε και να ξαναλένε “τέρμα τα μνημόνια, όλα τα μνημόνια”. Γιατί το κάνουν αυτό;

Το γιατί το γνωρίζουν εκείνοι. Εγώ μπορώ να υποθέσω ότι το κάνουν, διότι προσπαθούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα. Γιατί η πραγματικότητα είναι τελείως αντίθετη με αυτό που λένε. Η χώρα πηγαίνει σε τρίτο μνημόνιο... Όταν υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοί που κυβερνούν την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια... Γιατί οι κκ Βενιζέλος και Σαμαράς, είχαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στις δεκαετίες, όπου η Ελλάδα υπερχρεωνόταν. Ο ένας χάριζε τότε δισεκατομμύρια στην ποδοσφαιρική ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον ΠΑΟΚ, για να χτίσει την πολιτική του καριέρα και ο άλλος πήρε στα χέρια του το μουσείο της Ακρόπολης και προσέλαβε τόσους πια από την Μεσσηνία, σαν να επρόκειτο να έρθουν χθες τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Έχουμε λοιπόν ένα πολιτικό προσωπικό, το οποίο έτσι έχει μάθει να πολιτεύεται. Με τέτοιο τρόπο που ανερυθρίαστα, πολλές φορές, παραποιούν την πραγματικότητα, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με ισχυρά μιντιακά συστήματα, που έχουν στήσει πάνω στη διαπλοκή με την οποία έχουν εργαστεί προσωπικά και οι δύο τους πάρα πολλές δεκαετίες και πολλές φορές, αναπαράγουν και θολώνουν την πραγματικότητα.

-Θέλω να μου πείτε πώς βλέπετε την προσπάθεια για τη λεγόμενη Δημοκρατική Παράταξη σε σχέση με το ΠαΣοΚ, τις εσωτερικές διεργασίες κ.λπ.. Της δίνετε μέλλον;

Εγώ δεν μπορώ να δώσω μέλλον σε κάτι, το οποίο ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ως παρωδία. Δεν είναι δυνατόν να φεύγουν στελέχη από ένα κόμμα, όπως είχε γίνει με τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Μόσιαλο και να επιστρέφουν στο κόμμα από το οποίο έφυγαν και το κόμμα αυτό να ισχυρίζεται ότι με αυτούς τους δύο κάνει κάτι άλλο από αυτό που είχε ήδη. Αυτά δεν γίνονται. Προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών σε τέτοιο βαθμό, που η αντίδραση των πολιτών είναι τόσο ακραία απέναντι στο σημερινό ΠαΣοΚ... Ποια Δημοκρατική Παράταξη; Αυτό είναι ένα μικρό ΠαΣοΚ, το οποίο, εξαιτίας των επιλογών που έχει κάνει η ηγεσία του τα τελευταία χρόνια, είναι εξαιρετικά εκτεθειμένο, πολιτικά και ηθικά, στην συνείδηση του ελληνικού λαού, ξεκινώντας από το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ...».

Και πρόσθεσε: «Εγώ, αυτή την στιγμή, μέσα από το σημερινό ΠαΣοΚ, δυστυχώς δεν βλέπω αντίδραση. Κάτι που θεωρώ ολέθριο λάθος για όσους, τουλάχιστον κατά καιρούς, ψελλίζουν κάποιους ισχυρισμούς περί διαφωνίας γι' αυτό που συμβαίνει μέσα στο ΠαΣοΚ. Διότι αυτό που συμβαίνει μέσα στο ΠαΣοΚ κυριολεκτικά αγγίζει τα όρια του πολιτικού τέλους μιας ολόκληρης παράταξης...».

9 σχόλια:

 1. ευχή και κατάρα10 Νοεμβρίου 2014 - 8:27 π.μ.

  Τού κάνει εντύπωση ότι γυρίζουν στελέχη που είχαν φύγει απ'το ΠΑΣΟΚ αλλά αυτό το βλέπει και το σχολιάζει, αρνητικά, όπως πάντα, μόνο για το ΠΑΣΟΚ. Ο Κουβέλης-ο συντριπτικά και ταπεινωτικά ηττημένος Κουβέλης του 1,2% που γυρίζει στο ΣΥΡΙΖΑ παραλείπεται στις αναφορές του κ. Ραγκούση. Η επικείμενη επιστροφή πολλών στη Νέα Δημοκρατία-ελέω Προεδρικής εκλογής-ήδη ο Κακλαμάνης έχει επανενταχθεί πλήρως στο κόμμα, σαν να μην έτρεξε τίποτα, εδώ και έξι μήνες τώρα-κι αυτό απαρατήρητο πέρασε στον τότε αντ'Αυτού. Όλη την ενοχλητική κινητικότητα την εντοπίζει σε ένα κόμμα που αφού το πολιόρκησε ο ίδιος τις παραμονές της εσωκομματικής εκλογής του 2012 με μερικές εκατοντάδες τουΐτ, τελικά εξαφανίστηκε χωρίς να ρίξει ούτε μια μπαλωθιά για τη τιμή των δικών του εσωκομματικών όπλων.
  Άντε λοιπόν να το ξαναπούμε: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ. Είναι παρουσία ενεργητική, δεν είναι απουσία. Είναι εδώ, δεν είναι εκεί. Είναι μάχη, δεν είναι φυγομαχία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χωρίς πολλά λόγια. Γιατί να μην ηγηθεί της Δημοκρατικής παράταξης ( της πραγματικής ) ο Ραγκούσης; Από την πρώτη στιγμή που είχε υπουργοποιηθεί τον είδα με συμπάθεια.
  Μετά από, περισσότερα από σαράντα, χρόνια ενασχόλησης με την Πολιτική εμπιστεύομαι πλέον την διαίσθησή μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επειδή πολλοί κάνουν λάθος δεν σημαίνει ότι το λάθος παύει να είναι τέτοιο. Εκτός και αν πρέπει να προσχωρήσουμε στην άποψη του Άκη Πάνου ο οποίος έλεγε ότι, το μεγάλο λάθος είναι κατά βάση, στάση ζωής.
  Η Πολιτική είναι πράξη αλλά δεν μπορεί να αφίσταται της Πολιτικής Ηθικής.
  Η επιστροφή του Λοβέρδου είναι συναλλαγή.
  Η αποσιώπηση της λίστας Λαγκάρντ είναι...τηλεφώνημα με την...φιλική προτροπή "πνίξτε την " πάση θυσία.
  Θυμήθηκα τώρα την αλαζονική στάση του Παπακωνσταντίνου.
  Ειλικρινώς εκπλήσσομαι!
  Οι Έλληνες πολιτικοί άνδρες δεν έχουν κατανοήσει ότι η αλαζονεία δεν τους προσπορίζει πολιτικά οφέλη;Εκτός και αν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την αποφασιστικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τον κάθε πολιτικό με αυτό που πρέπει να αποφεύγουν:Την αλαζονεία.

  Ο ΠΑΟΚ και όχι μόνο, δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα συναλλαγής.

  Κάθε φορά που ο Βαγγέλης εμπλέκεται σε ό,τιδήποτε, ανασύρεται από την μνήμη το Πλατωνικό ρητό:
  "Πάσα επιστήμη, χωριζομένη αρετής, ου σοφία αλλά πανουργία φαίνεται"
  Αυτό ως απάντηση για την υποτιθέμενη ευφυϊα του ανδρός στην οποία πολλοί είχαμε επενδύσει και δυστυχώς εκτεθήκαμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ευχή και κατάρα10 Νοεμβρίου 2014 - 12:52 μ.μ.

  Τον είδες με συμπάθεια γιατί πίσω του είχε ένα μηχανισμό επικοινωνιακό-ξάδελφος της επιτήδειας γυναίκας του Νταλάρα είναι, αυτή τον κουμαντάριζε-το μηχανισμό ;-) Όμως ο πολιτικός δεν κρίνεται με όρους συναισθηματικής πασαρέλας ούτε επικοινωνιακού παροξυσμού αλλά με όρους μάχης επί του πεδίου. Σ'αυτό το πεδίο ο Ραγκούσης δεν κατεβαίνει. Αλλά μπορεί να βρίσκεται πάντα κάποιος να τον διορίζει; Δημοκρατία έχουμε τέλος πάντων και στο πολίτευμα αυτό έχει καθιερωθεί-είναι ιερό δηλαδή-ο πολιτικός άρχοντας να εκλέγεται. Και όμως ενώ ΟΛΑ τα είχε με το μέρος του-εκτός ίσως απ'τα γιαούρτια του ΣΥΡΙΖΑ στις συναυλίες του Νταλάρα-τελικά δεν κατάφερε καν να εκλεγεί βουλευτής, δηλαδή το πιο απλό αλλά και το ελάχιστο που θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος που έχει, που θέλει να έχει-θεμιτές ή όχι, κρίνεται φυσικά κι αυτό-φιλοδοξίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ευχή και κατάρα10 Νοεμβρίου 2014 - 3:40 μ.μ.

  Τάχεις λίγο μπερδέψει τα πράγματα. Ας αρχίσουμε απ'το τέλος. Κάνεις το μεγάλο, το θεμελιακό λάθος να μπλέκεις τη πολιτική με την ηθική-το έκανε ο Πλάτωνας αλλά εκ του ασφαλούς όπως κάθε ιεροκήρυκας άλλωστε. Το επανέλαβε και ο Χριστός και οι μαθητές του που ανακάτεψαν τη θρησκεία με την ηθική. Όποιος θέλει να είναι μόνο ηθικός και τίποτα άλλο, κλείνεται σε κενό αέρος και προφυλάσσει την παρθενία της ηθικής του. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο: όταν κατηγορούμε κάποιον για την ηθική του-για την ανηθικότητα του μάλλον-φροντίζουμε να θεμελιώνουμε τη κατηγορία και να τη θεμελιώνουμε γερά. Δεν είναι όποιος γυρίζει στο κόμμα του ανήθικος, γιατί τότε μπαίνουν σ'αυτή την αμαρτωλή λίστα παρά πολλοί, όσοι δεν μπορείς να φανταστείς. Ειδικά στη πολιτική μια τέτοια επιλογή είναι υπό μια πολύ βασική αίρεση: τη ψήφο του εκλογικού σώματος, που από μόνη της δικαιώνει ή όχι αυτή την επιλογή.
  Μια που αναφέρεις τη λίστα Λαγκάρντ-στην οποία δεν περιλαμβάνεται το αγλάισμα αυτό της ηθικής που ακούει στο σεπτό όνομα Γιάννα Αγγελοπούλου-και σε συνδυασμό με ζητήματα ηθικής τάξης που θέτεις, να σου πω κάτι που έχει τη σημειολογία του για την ηθική της εύγλωττης σιωπής. Όταν βγήκε η ιστορία με το χαμένο στικάκι και το αντίγραφο που παρέδωσε ο Βενιζέλος-θα μπορούσε να μην το έχει παραδώσει και να κάνει την ωραία, καμαρωτή αδιάφορη πάπια που έκανε ο εισαγγελέας Διώτης, που μόνο σε φέιγ βολάν δεν τη διένειμε-βγήκε ένας λάβρος και οργισμένος Ραγκούσης και αφού έψαλε τα εξ αμάξης για τον Βενιζέλο, δήλωσε ότι φεύγει από το ΠΑΣΟΚ. Λίγο καιρό μετά, η ιστορία όμως απέδειξε ότι τελικά άλλος ήταν ο αληθινός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ο Παπακωνσταντίνου, καθόλου συμπτωματικά προσωπικός και πολιτικός σύντροφος του Ραγκούση. Ψάρι δεν σίγησε ποτέ πιο εύγλωττα όσο τότε ο Ραγκούσης για το Παπακωνσταντίνου. Κι όμως είναι πάντα τόσο λαλίστατος και τόσο γλαφυρός! Τελικά μπορεί η σιωπή να είναι τόσο ανήθικη όσο πράξεις που συντελέστηκαν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. νεμεσις εμμεσουσα10 Νοεμβρίου 2014 - 5:55 μ.μ.

  ε αι χασου επιτελους βαγγελη στρεψοδικη και πανουργε .αρκετα σε ανεχθηκαμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Και ποιος θα κρατάει την ψησταριά στην Πάρο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μη μιλάς έτσι του παιδιού.Κρίμα είναι..Ηθελες κι'εσένα ο Θεός να σε κάνει έτσι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ποιός είναι αυτός;11 Νοεμβρίου 2014 - 1:53 μ.μ.

  Χεστήκαμε τι λέει ο Ραγκούσης! Στο κάτω κάτω στο ίδιο καράβι ήταν όταν το βύθιζαν όλοι μαζί και το άφησαν στα χέρια του χοντρο-Βαγγέλη να το αποτελειώσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή