Αθανασίου: Σέβομαι τη φύση του ανθρώπου και δεν διανοούμαι να επιτραπεί ο γάμος ομοφύλων (video)

2.12.14


Τη...φύση του ανθρώπου και τις ελληνικές παραδόσεις επικαλέστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου για να εξηγήσει γιατί είναι αντίθετος στον γάμο ομοφύλων, υπονοώντας κοινώς ότι οι σχέσεις μεταξύ ομοφύλων είναι...παρά φύσιν.

Ακόμα πάντως και ως προς το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων, τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα και από θρησκευτική άποψη, γιατί δεν είναι τόσο απλό καθώς «μέχρι που θα πάει η συμβίωση;».


Το ΠΑΣΟΚ τι λέει για όλα αυτά; Συμφωνεί με τους Νεάντερνταλ της Δεξιάς; Χαιρετίσματα στον...προοδευτικό πόλο της κυβέρνησης.

14 σχόλια:

 1. Πάλι καλά που δεν απαγορεύουν και την ομοφιλοφιλία εν γένει να τους συλλαμβάνουν κι όλας.


  Πόσο πίσω είμαστε σε αυτή τη χώρα; Κανείς δεν ζητάει από κανέναν να αποδεχτεί ή να υιοθετήσει τις επιλογές του άλλου. Το θέμα του συμφώνου συμβίωσης είναι να αποδεχτούμε ότι ενήλικες επιλέγουν να μοιράζονται τη ζωή τους και θέλουν να μπορούν να εξασφαλίζουν το σύντροφό τους,και να εξασφαλίζονται, νομικά.


  Σε ποιά δυτική χώρα πρέπει να βλέπουμε τα κοσμικά θέματα αυτά από την θρησκευτική τους διάσταση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η Εκκλησία(ποια από όλες αλήθεια;) δεν μπορεί να έχει ΚΑΝΕΝΑ λόγο σε θέματα και ρυθμίσεις αποκλειστικά κρατικής δικαιοδοσίας όπως είναι η νομοθεσία. Δεν μπορεί να προβάλλει ένας Υπουργός Δικαιοσύνης ενός αστικού δημοκρατικού κράτους ενστάσεις θεοκρατικού καθεστώτος.Δεν είναι δουλειά του να επικαλείται έναν μη κρατικό θεσμό, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία. Μιλάει σαν κρατικός λειτουργός, άρα η ένσταση του για το τι θα πει η Εκκλησία είναι αδόκιμη. Ακόμη και αν υπάρχουν υπολείμματα τέτοιων αντιλήψεων λόγω μη χωρισμού ακόμη κράτους και εκκλησίας δεν είναι δυνατό να αγνοηθεί η τάση απαγκίστρωσης που στην Ευρώπη είναι πια ολοκληρωμένη και καθιερωμένη πια και συνταγματικά.
  Εγώ ο ίδιος προσωπικά δεν συμμερίζομαι απόψεις για γάμους σε ομόφυλα ζευγάρια-το σύμφωνο συμβίωσης ικανοποιεί και με το παραπάνω τις όποιες ανθρωπιστικού χαρακτήρα καλύψεις χρειάζονται οι ομοφυλόφιλοι. Ο γάμος όμως έχει μια δυναμική που λέγεται οικογένεια με παιδιά-(εντελώς άσχετο με το αν υπάρχουν ετεροφυλόφιλα ζευγάρια χωρίς παιδιά, στη δυναμική της ετεροφυλόφιλης σχέσης τα παιδιά είναι μια σφοδρότατη πιθανότητα, ενώ αντίθετα στους γκέι μια απόλυτη απιθανότητα και αυτό είναι ένα στοιχείο πολύ καθοριστικό για να διαφοροποιεί το γάμο από τις διάφορες έκδοχές συμβίωσης)-ο γάμος λοιπόν έχει τη δυναμική και ενσωματωνει την προοπτική της απόκτησης παιδιών, κάτι που είναι ΦΥΣΕΙ αδιανόητο μεταξύ των ομοφυλόφιλων. Και όταν λέμε φύσει δεν εννοούμε μόνο το μηχανισμό αναπαραγωγής αλλά και τις ψυχοπνευματικές αντιστοιχίσεις αυτού του μηχανισμού στη συνολική προσωπικότητα του καθενός. Οι τυχόν επικλήσεις εξαιρέσεων δείχνουν ότι όσοι είναι μαχητικά υπέρ τέτοιων ανόητων απόψεων, αναγκάζονται να καταφεύγουν σ'αυτές, στις εξαιρέσεις δηλαδή και όχι στο κανόνα. Σκληροί και άπονοι στρέιτ γονείς πάντα θα υπάρχουν όπως και η πιθανότητα να υπάρχουν τρυφεροί γκέι-είναι όμως και οι δύο κατηγορίες εξαίρεση και άρα δεν μπορούν οι εξαιρέσεις να γίνονται νόμοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συγγνώμη παίδες μην τρελαθούμε κι όλας, το θέμα είναι -κατά την γνώμη μου ξεκάθαρα παρά φύση. Να το ξεπεράσω ενδεχομένως, σύμφωναι. Όμως για πείτε μου -όπως ήδη προέκυψε σε άλλες χώρες- και με χρονικαθυστέρηση θα προκύψει και σε εμάς τι γίνεται με την υιοθεσία ;. Και μην μου πείτε ότι σε ερώτηση συμμαθητών του "ποια είναι η μαμά σου" το άτυχο παιδί θα πρέπει να απσντήσει ο "Μήτσος".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. To Συνταγμα της Ελλαδας δεν λεει οτι ολοι οι πολιτες εχουν τα ιδια δικαιωματα και τις ιδιες υποχρεωσεις; Tι σχεση εχει λοιπον η θρησκευτικη αποψη με το συμφωνο συμβιωσης; To θρησκευτικο αισθημα ειναι σεβαστο αλλα δεν μπορει να τιθεται υπερανω των δικαιωματων του ανθρωπου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να φανταστώ ότι είναι καλύτερα να μείνει στο ορφανοτροφείο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γιατί είναι εντελώς άσχετο ότι υπάρχουν ζευγάρια χωρίς παιδιά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παραπολιτικέ, η απάντησή σου είναι παραπολιτικάντικη. Κανείς δεν ισχυρίζεται πουθενά στον κόσμο ότι η υιοθεσία από ομοφιλόφιλα ζευγάρια είναι η λύση για παιδιά σε ορφανοτροφεία... Κάποια, ναι, θα μένουν πάντα σε ορφανοτροφεία, δυστυχώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αν δεν κάνω λάθος, το ελληνικό Σύνταγμα ισχύει "στο όνομα της Aγίας και Oμooυσίoυ και Aδιαιρέτoυ Tριάδoς" και προβλέπει ότι "Eπικρατoύσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατoλικής Oρθόδoξης Eκκλησίας τoυ Xριστoύ." Εδώ γιατί δεν σέβεσαι τον νόμο,που μάλιστα είναι υπέρτερης τυπικής ισχυός; Ή μήπως συνδυάζονται η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι γάμοι των ομοφύλων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Από τον Αστικό Κώδικα
  Άρθρο 1386
  Υποχρέωση για συμβίωση
  Ο γάμος παράγει για τους συζύγους αμοιβαία υποχρέωση για συμβίωση, εφόσον η σχετική αξίωση δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος.
  [Αντικαταστάθηκε, λεκτικά μόνο, με το άρθρο 15 του ν. 1329/1983.]
  Άρθρο 1387
  Ρύθμιση του συζυγικού βίου
  Οι σύζυγοι αποφασίζουν από κοινού για κάθε θέμα του συζυγικού βίου. Αν ο ένας από τους συζύγους βρίσκεται σε φυσική ή νομική αδυναμία, αποφασίζει μόνος του ο άλλος.
  Η ρύθμιση από τους συζύγους του κοινού τους βίου πρέπει να μην εμποδίζει την επαγγελματική και την υπόλοιπη δραστηριότητα του καθενός από αυτούς και να μην παραβιάζει τη σφαίρα της προσωπικότητάς του.
  [Αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 του ν. 1329/1983.]
  ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΣΥ,ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Κοτζαγκιαουρίδης2 Δεκεμβρίου 2014 - 2:53 μ.μ.

  H ατάκα είναι σωστή και με σωστά διατυπωμένες λέξεις. Αυτό που ορίζει η εκκλησία "Γάμο" ως μυστήριο, μιλάει για άντρα και γυναίκα.
  Αυτό που θα φτιάξουμε εμείς είναι άλλο, και μπορούμε να το λέμε όπως θέλουμε, π.χ. "Η εκδίκηση του Κορτώ στο Βερύκιο".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Προσωπικά πάντως, είμαι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Ελπίζω να το συζητήσουμε κάποια στιγμή πιο σοβαρά με μια καλύτερη αφορμή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. σεμνά και ταπεινά2 Δεκεμβρίου 2014 - 3:46 μ.μ.

  Σήμερα και αύριο οι δικηγόροι όλης της χώρας προχωράμε σε δημοψήφισμα με στόχο της απόσυρση ενός άθλιου νομοσχεδίου σχετικά με την απονομή δικαιοσύνης. Είναι μοναδική ευκαιρία ως κλάδος να εκφράσουμε τις θέσεις μας και να αποδείξουμε στην κοινωνία ότι ΔΕΝ ΕΊΜΑΣΤΕ ΣΥΝΤΕΧΝΊΑ!!!! Είναι θέμα προστασίας της κοινωνίας και των δικαιωμάτων των πολιτών που πλήττονται καίρια από τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου. Ο πιο άθλιος υπουργός δικαιοσύνη μέχρι τώρα απών στα προβλήματα του νομικού κόσμου. Δεν τόλμησε να κάνει τα αυτονόητα περιμένετε να συμφωνήσει σε γάμο των ομοφύλων???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το γάμο ετεροφυλόφιλων χωρίς παιδιά επικαλούνται οι γκέι για να υποστηρίξουν ότι δεν είναι απαραίτητο συστατικό του γάμου η τεκνογονία. Αλλά το να μην έχει παιδιά ένα ζευγάρι είναι η εξαίρεση αφενός δεν είναι ο κανόνας αλλά πάντως οι οργανικές προϋποθέσεις τεκνογονίας υπάρχουν, ενώ στους γκέι ακόμη και εγχειρισμένος να είναι κάποιος το πρόσθετο εργαλείο του-όποιο είναι αυτό, από τη στιγμή που έχει προστεθεί χειρουργικά, είναι τζούφιο για τέτοια δουλειά.Και συμπληρώνω στο επιχείρημα στο κυρίως σχόλιο ότι δεν είναι μόνο η οργανική προϋπόθεση αλλά και η ψυχοπνευματική υποδομή που να είναι συμβατή για τέτοιο ρόλο. Η γυναίκα, μαζί με τα γυναικεία γεννητικά όργανα έχει και έναν υποστηρικτικό του μητρικού ρόλου της ψυχισμό που και την προδιαθέτει για τέτοιο ρόλο αλλά και την υποστηρίζει και την καθοδηγεί ακόμη και σαν ένστικτο-δέστε ας πούμε τη περίπτωση του θηλασμού. Είναι φύσει απρόσφορος ένας άντρας γι'αυτό το ρόλο όσο και να λαχταρά να είναι γυναίκα και να συμπεριφέρεται σαν τέτοια.
  Βασικά νιώθω σα βλάκας να κάθομαι να αναλύω πράγματα που είναι τόσο αυτονόητα και τόσο φυσικά αλλά ας όψεται η διεστραμμένη λογική που πήρε τον όρο ισότητα και τον έκανε ισοπέδωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Προσπαθώ να καταλάβω σε ποιο πράγμα διαφωνείς-αν είναι αυτό που κάνεις με το ερώτημα σου. Με τη λέξη συμβίωση που χρησιμοποιώ στο σχόλιο αναφέρομαι στο σύμφωνο συμβίωσης και κυρίως στο τρόπο που θα εφαρμοστεί -αν εφαρμοστεί-με τους ομοφυλόφιλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή