Ηχηρή παραίτηση Κουρέτα από το Ποτάμι: Δεν υπάρχει ούτε δημοκρατία, ούτε διαφάνεια

30.12.14


Ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας ήταν ένα από τα πρόσωπα που στήριξαν ενεργά το εγχείρημα του Ποταμιού στο ξεκίνημα του και ήρθε 15ος σε σταυρούς στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Χθες, ανακοίνωσε την παραίτηση του η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Την παραθέτω, όπως δημοσιεύεται στο Larissanet.gr:

Χθες το πρωί ενημερώθηκα από φιλικό μου πρόσωπο για ένα δημοσίευμα σε τοπικό μέσο το οποίο ανέφερε ότι έχω παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος “Ποτάμι′. Ειδικότερα το δημοσίευμα ανάφερε τα εξής : “Από το Ποτάμι ανακοινώθηκε ότι ο καθηγητής της Βιοχημείας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα Δημήτρης Κουρέτας, παραπέμπεται στην Πειθαρχική Επιτροπή Δεοντολογίας, για εκβιασμούς που άσκησε το τελευταίο διάστημα στην τοπική οργάνωση . Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη μετά τα όσα έγιναν σε εκδήλωση του κόμματος στο Επιμελητήριο.’

Λίγη ώρα πριν υπήρχε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του facebook του “Ποταμιού” , από τον κύριο Χρήστο Ξηρομερίτη, η οποία αργότερα ανασκευάσθηκε και κατόπιν κατέβηκε, έλεγε τα εξής: ο κ. Κουρέτας «εκβιάζει, πιέζει, και απειλεί για να είναι υποψήφιος βουλευτής παρακάμπτοντας τις καταστατικές διαδικασίες ενώ όλες οι αξιολογήσεις του ήταν αρνητικές».

Ενημέρωσα τον δικηγόρο μου , ο οποίος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας κύριο Μάκη Παπούλια, στην οποία υποτίθεται ότι είχα παραπεμφθεί. Ο πρόεδρος τον ενημέρωσε ότι δεν υπήρχε καμία παραπομπή. Δέχθηκα αργότερα ένα τηλέφωνο ενός μέλους που μου είπε ότι θα ( !!) παραπεμφθώ γιατί όπως ενημερώθηκε από υψηλόβαθμο (!!) στέλεχος “αν ήμουν υποψήφιος λογικά θα εκλεγόμουν, και ο Θεοδωράκης φοβόταν ότι θα με έκλεβε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή’.

Πρέπει να διευκρινίσω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχα προσωπικά επικοινωνήσει με το κόμμα ότι ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος, και ούτε τέθηκε θέμα υποψηφιότητας μου. Είχα εκτεθεί στο ευρωψηφοδέλτιο, είχα συγκεντρώσει 15000 ψήφους, εκλέχτηκα τον Ιούνιο στην κεντρική επιτροπή και έκτοτε έχω εκφράσει τις διαφωνίες μου σε πολιτικό επίπεδο με τις πρακτικές και τις λειτουργίες του κόμματος, πάντα στα πλαίσια των καταστατικών αρχών. Επομένως πως είναι δυνατόν εγώ να εκβιάζω τοπικά στελέχη, και μάλιστα όπως γράφει η ανακοίνωση αυτό συνέβη σε μια εκδήλωση στο επιμελητήριο στις 22 Δεκεμβρίου, τη στιγμή που εγώ δεν παρέστην σε αυτή την εκδήλωση.

Όντως περίεργα πράγματα. Άραγε ένας υποψήφιος που έλαβε 15000 ψήφους στις ευρωεκλογές, έπρεπε να εκβιάζει και μάλιστα τοπικά στελέχη; Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι οι πετυχημένοι υποψήφιοι περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια , αν το επιθυμούν.

Επομένως η ανάρτηση αυτή δεν έχει κανένα νόημα. Αλλού είναι οι λόγοι και πολύ σύντομα θα τους αναδείξω.

Εγώ ακολούθησα το κάλεσμα του Σταύρου Θεοδωράκη τον Φεβρουάριο του 2014, γιατί πίστεψα ότι αυτά που λέει είναι σημαντικά. Το “Ποτάμι “ όμως του Φεβρουαρίου 2014 είναι διαφορετικό από το “Ποτάμι “ του Δεκεμβρίου 2014.

Αυτή τη στιγμή το Ποτάμι έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα που δεν έχει ούτε δημοκρατία , ούτε διαφάνεια. Δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει ένα τέτοιο κόμμα πλέον. Και αν με ενδιέφερε θα με ενδιέφερε μόνο ως αντίπαλος. Κρίμα.

Το επόμενο διάστημα θα εξειδικεύσω του λόγους , σε πολλαπλά επίπεδα που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Αυτά προς το παρόν.

8 σχόλια:

 1. Είναι σίγουρο αυτό για τους πρώην χρυσαυγίτες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ίσως επειδή τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης "συμμετείχαν ενεργά στη διασπορά ηλίθιων φημών και θεωριών συνωμοσίας." καθώς και "δέχθηκαν να υπηρετήσουν έναν χυδαίο λαϊκισμό".

  Οι όμοιοι με τους όμοιους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Ιδιαίτερα ενδιαφέρον" παρουσιάζει γιατί έχεις καβαλήσει το καλάμι και θεωρείς ότι η προσωπική σου άποψη κρύβει κάποια γενικότερη αλήθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ψιλά γράμματα για το μέσο τηλεθεατή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εργολαβία το έχεις πάρει... Έλεος, κρατήσου λίγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αν δεν ήξερα πόσο πορωμένος είσαι κατά του Ποταμιού θα νόμιζα ότι τα παίρνεις για να το θαβεις καθημερινά. Τόσο μένος και οργή; Και είσαι ο ίδιος που μας καλούσες να υποστηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Είμαι σίγουρος ότι ούτε αυτό το σχόλιο θα σηκώσεις. Η δική σου προσέγγιση για την δημοκρατία έχει φανεί εδώ και καιρό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θεωρώ αυτή τη περίοδο την αληθινά πιο γόνιμη για την Παραπολιτική-μιλώ σοβαρά, δεν αστειεύομαι. Τις καλύτερες αναρτήσεις-που νοερά μπορώ να τις διαβάσω-δεν τις έχει κάνει. Αυτή η σιωπή είναι εκκωφαντικά εύγλωττη και λαγαρή. Ωριμάζεις παραπολιτικέ. Η απόσταση σίγουρα σε βοήθησε πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δυστυχώς δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει τίποτα από τα δύο αυτά κόμματα. Και καλά η ΝΔ είναι γνωστό ότι όλους τους χωρά -αφού κάποια στιγμή δέχθηκε ξανά στους κόλπους της μέχρι και τον Μαρκόπουλο- αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που για κάποιους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το νέο και άφθαρτο; (εντάξει, αυτό το τελευταίο από μόνο του, συνιστά σύντομο ανέκδοτο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή