Κυβερνητική πρωτοβουλία υπέρ εξ αποστάσεως σπουδών για κρατουμενους

3.12.14


Νομοθετική ρύθμιση για ηλεκτρονική ή εξ αποστάσεως παρακολούθηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας για κρατούμενους, αναμένεται να καταθέσει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σε συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας, μετά το θέμα που έχει προκύψει με τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Ανάλογες τεχνικές δυνατότητες εφαρμόζονται ήδη σε 150 προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών για ανάπηρους και αδυνατούντες να παρακολουθήσουν στο Πανεπιστήμιο.

Ο υπουργός δικαιοσύνης έκανε έκκληση στους γονείς και τους συνήγορους του Νίκου Ρωμανού, ενόψει και της δύσκολης κατάστασης της υγείας του, να τον ενημερώσουν για τις πραγματικές δυνατότητες της νομοθεσίας και τις ευχέρειες που η πολιτεία μπορεί να του παρέχει.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Με τη δέσμευση αυτή, η ελληνική Πολιτεία κάνει το καθήκον της και ανοίγει τον δρόμο για την βελτίωση της ζωής δεκάδων κρατουμένων της χώρας.  Όποιος κρατούμενος πραγματικά θέλει να σπουδάσει, σύντομα θα μπορεί.

Εύχομαι ο Νίκος Ρωμανός να συνειδητοποιήσει ότι ο αγώνας του έμμεσα επισπεύδει τις διαδικασίες βελτίωσης της ζωής των συγκρατουμένων του και να μην επιμείνει στην άρνηση του στις σπουδές εξ αποστάσεως. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να γίνει, ας σταματήσουν κάποιοι να τον παραπλανούν.

Αν κρίνω όμως από πρόσφατες δηλώσεις του όπως η παρακάτω, φοβάμαι για τα χειρότερα.

(...)Και προφανώς η διεκδίκηση που κάνω δεν αφορά την στέρησή μου στο δικαίωμα της εκπαίδευσης, ούτως ή άλλως θεωρώ ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι περιστολής του ανθρώπινου πνεύματος και δημιουργίας ανθρώπων πειθήνιων.(...)