Ο αγώνας του Ρωμανού έχει δικαιωθεί, η Πολιτεία δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο

4.12.14


Διάβασα τη δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας και ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τίποτα.

Μιας και οι ώρες είναι κρίσιμες για την υγεία του κρατουμένου και κάθε δημόσια τοποθέτηση είναι σημαντική, ας συνοψίσουμε τα γεγονότα:

1. Ο Ρωμανός έχει δικαίωμα να σπουδάσει. Ο αγώνας του ως προς αυτό δικαιώθηκε. Η κυβέρνηση προωθεί έκτακτη τροπολογία για να εκσυγχρονιστούν άμεσα οι φυλακές και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και να διευκολυνθούν οι σπουδές εξ αποστάσεως για όλους τους κρατουμένους.

2. Ο Ρωμανός δεν έχει δικαίωμα σε εκπαιδευτικές άδειες. Έχει εκτίσει μόλις 1 έτος από τα 16 της ποινής του, εκκρεμούν εις βάρος του κι άλλες δικογραφίες, με τις δηλώσεις του ξεκαθαρίζει ότι σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις συγκεκριμένες άδειες. Ορθώς το αίτημα του απορρίπτεται. Καμία δυτική έννομη τάξη δεν θα του αναγνώριζε ένα τέτοιο δικαίωμα.

3. Ο Ρωμανός δεν είναι πολιτικός κρατούμενος. Δεν υπάρχουν εξ ορισμού πολιτικοί κρατούμενοι σε μια δυτική Δημοκρατία. Δεν βρίσκεται στη φυλακή για τις απόψεις του κατά του πολιτεύματος αλλά για συγκεκριμένες πράξεις του.

4. Η δήλωση του δικηγόρου του Ρωμανού κ. Φραγκίσκου Ραγκούση που αναφέρει ότι «η εκπαιδευτική άδεια έχει την έννοια της επανένταξης και ο Νίκος Ρωμανός διάλεξε επανένταξη» είναι μια φοβερά γελοία δήλωση και επικίνδυνη για τον πελάτη του. Δεν αποφασίζουν οι κρατούμενοι μόνοι τους πότε θα επανενταχθούν στην κοινωνία, πόσο μάλλον έχοντας εκτίσει μόλις το 1/15 της ποινής τους.

Συνοπτικά, αν ο Ρωμανός πραγματικά θέλει να σπουδάσει, μπορεί πλέον να το κάνει. Οτιδήποτε παραπάνω ζητάει, δεν μπορεί και δεν πρέπει να του επιτραπεί. Η Πολιτεία δεν έχει καμία ευθύνη. Εύχομαι να υπάρχουν νηφάλιες φωνές στον περίγυρο του και να επικρατήσουν. Πρέπει να ζήσει.