Ο Ρωμανός του ΒΗΜΑτος και ο Ρωμανός του Indymedia

8.12.14


Στο χθεσινό ΒΗΜΑ της Κυριακής δημοσιεύθηκε ένα ρεπορτάζ για τον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό το οποίο με έκανε να αναρωτηθώ αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και κάποιες εβδομάδες.

Ο τίτλος του ρεπορτάζ ήταν «Αγαπώ τη ζωή και θέλω να την ομορφύνω με τη μάθηση». Να και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Αγαπώ τη ζωή και θέλω να την ομορφύνω με τη μάθηση. Δεν έχουν το δικαίωμα να μου στερήσουν κανένα από τα δύο» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Ν. Ρωμανός μέσω του συνηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση.

Για κάποιον παράξενο λόγο, στο ρεπορτάζ δεν υπάρχει καμία αναφορά στις δηλώσεις του πρωταγωνιστή της Ιστορίας για το ίδιο θέμα με άλλες αφορμές. Ο Ρωμανός παρουσιάζεται ως ένας ειλικρινής άγγελος που θέλει να σπουδάσει και το κακό κράτος τον τιμωρεί.

Πάντως, στην ομιλία του στους υποστηρικτές του, σύμφωνα με το Indymedia, τόνισε:

(...) Και προφανώς η διεκδίκηση που κάνω δεν αφορά την στέρησή μου στο δικαίωμα της εκπαίδευσης, ούτως ή άλλως θεωρώ ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι περιστολής του ανθρώπινου πνεύματος και δημιουργίας ανθρώπων πειθήνιων.(...)

Το ότι ο Ρωμανός και οι δικηγόροι του γνωρίζουν άριστα το παιχνίδι της επικοινωνίας το έχουμε καταλάβει από την πρώτη στιγμή. Το γιατί το ΒΗΜΑ όμως επιλέγει μια τόσο ανεύθυνη στάση είναι ένα πολύ πιο σημαντικό πρόβλημα προς διερεύνηση.