Ο ομόδοξος «αδερφός» μας Πούτιν ανακάλυψε τη Βόρεια Κύπρο

19.12.14


Σοκ και έκπληξη έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας για το Κυπριακό στις οποίες μίλησε για «Βόρεια Κύπρο», «τουρκικό τμήμα», «σύνορα» και διάφορα άλλα τα οποία εκφεύγουν σαφώς από το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Παρόμοιες, αναφορές για άλλη οντότητα στα κατεχόμενα είχαν γίνει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και παλαιότερα, ωστόσο οι νέες του δηλώσεις πολύ δύσκολα έως και καθόλου θα μπορέσουν να υποβαθμιστούν αυτή τη φορά καθώς όχι μόνο είναι ξεκάθαρες αλλά συνδέουν την επαφή της Ρωσίας με τα κατεχόμενα μέσω της Άγκυρας.

"Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, τη 'βόρεια' και την Κυπριακή Δημοκρατία στο νότο, γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη θέση και να οδηγήσουμε την υπόθεση έως την επίλυση του προβλήματος, η οποία θα ικανοποιούσε τόσο το "βόρειο", όσο και το "νότιο τμήμα" τής νήσου, τόσο το τουρκικό, όσο και το ελληνικό", είπε ο Ρώσος ηγέτης, που ενέπλεξε και την Ελλάδα στους συλλογισμούς του περί "ισορροπημένης ρωσικής θέσης".

"Εχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως, έτσι, ή αλλιώς, αυτές επεκτείνονται και στη "βόρεια Κύπρο" και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις, εννοώντας την κοινή θρησκεία. Αυτά τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και το ζήτημα απολύτως τοπικό, αλλά πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους", σχολίασε ο Ρώσος Πρόεδρος.

To αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης» της Κύπρου.

Έχω γράψει δεκάδες φορές πόσο γελοία είναι οι υπερπατριώτες της χώρας να στηρίζουν μια ολιγαρχική χώρα όπως η Ρουσία του Πούτιν μονάχα στο όνομα της κοινής θρησκείας και των προαιώνιων μύθων περί ξανθού γένους. Και ίσως ακόμα να μην έχουμε δει τίποτα...