Τα νταούλια σταμάτησαν τη δημοσκοπική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ

31.12.14


Από τις Ευρωεκλογές και μετά αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φετινού φθινοπώρου, δεν υπήρχε ούτε ένας δημοσκόπος ή πολιτικός αναλυτής που να μην έβλεπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλπάζει προς την εξουσία, σχεδόν με δυναμική αυτοδυναμίας.

Σήμερα, με την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών να είναι πλέον γνωστή, το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας ενώ σιγά-σιγά φαίνεται ότι η διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία παραμένει στα επίπεδα των Ευρωεκλογών, χωρίς καν μάλιστα να έχει κορυφωθεί η πόλωση.

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ο καλπασμός του ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε τη μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην εντελώς αψυχολόγητη αναφορά σε...νταούλια τα οποία και σκοπεύει να επιστρατεύσει για να ελέγξει τις αγορές. Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ξεστόμισε κάτι τόσο εξωφρενικό, η λέξη «νταούλι» φαίνεται ότι είχε την ικανότητα να χαραχθεί πολύ εύκολα στη μνήμη των πολιτών.

Ήταν πάντοτε πολλοί εκείνοι που πίστευαν στον οικονομικό αναλφαβητισμό του κόμματος, ακόμα και αν το ψήφιζαν, αλλά η συγκεκριμένη αναφορά του Τσίπρα βοήθησε να συνοψιστούν σε μια μόνο λέξη όλοι οι εύλογοι φόβοι που συνοδεύουν μια πιθανή εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα από τη στιγμή που ο Τσίπρας επέλεξε να υιοθετήσει άκριτα τις καταγγελίες Λαζόπουλου-Χαϊκάλη και ταυτόχρονα δεν τόλμησε να αποδοκιμάσει προσωπικά απαράδεκτες ενέργειες όπως η επιστολή Βουδούρη-Παραστατίδη και η γελοία απεργία πείνας του βουλευτή του κόμματος Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Από κοινού με την «πολυφωνία» στα περί διαπραγμάτευσης, όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στη δημιουργία μιας αίσθησης ελαφρότητας γύρω από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την οποία και η Νέα Δημοκρατία παλεύει με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να αναδείξει μέσω από μια ρητορική καταστροφής.

Προσωπικά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές με καθαρή διαφορά 4-5 μονάδων αλλά το ότι μέχρι πρόσφατα φαινόταν ότι μπορεί να τις κερδίσει μέχρι και με διψήφια διαφορά, με κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικό, πόσο μάλλον όταν ακόμα η αληθινή προεκλογική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει.