Θα μπορούσε η απλή αναλογική να αποτελέσει το colpo grosso του Αντώνη Σαμαρά;

26.12.14


Η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πλησιάζει και όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι η διάλυση της Βουλής και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Υπάρχει κάτι που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα μέχρι τότε;

Κατά τη γνώμη μου, τα δεδομένα ως προς την εκλογή Προέδρου δεν πρόκειται να αλλάξουν. Επιμένω στην αρχική εκτίμηση μου ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθούν οι 180 βουλευτές καθώς επιθυμεί η ωρολογιακή βόμβα του προϋπολογισμού του 2015 να σκάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει όμως κάτι που μπορεί να συμβεί και να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα σχετικά με τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Αν ήμουν ο Αντώνης Σαμαράς, θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να προτείνω την καθιέρωση απλής αναλογικής, πριν διαλυθεί αυτή η Βουλή.

Μια τέτοια πρόταση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει γλυκαθεί με το bonus των 50 εδρών αλλά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αιτιολογήσει τη μη υπερψήφιση μιας πάγιας πολιτικής θέσης της Αριστεράς όπως είναι η απλή αναλογική. Αν η απλή αναλογική ψηφιστεί από 200 βουλευτές, θα ισχύσει ήδη από τις πρώτες εκλογές ενώ αν δεν βρεθούν οι 200, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες, κόβοντας τα φτερά όσων στον ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζαν σε δεύτερες εκλογές για να προσεγγίσουν την αυτοδυναμία.

Επίσης, η απλή αναλογική θα μακιγιάρει και την εκλογική πανωλεθρία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ καθώς η διαφορά των εδρών που θα κερδίσουν με αυτές που θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το αν υπήρχε το bonus των 50 εδρών. Δεν αποκλείω να προχωρήσουν ακόμα πιο πέρα μειώνοντας και το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Μπορεί κανείς πειστικά να επιχειρηματολογήσει υπέρ του ότι είναι φοβερά ανήθικο να επιλέξουν την απλή αναλογική τα δυο κόμματα που τόσα χρόνια ευνοούνται από δυσθεώρητα εκλογικά bonus αλλά από την άλλη, πιστεύω ότι σε αυτή τη συγκυρία ίσως η απλή αναλογική να βοηθήσει τους πολίτες να δώσουν τολμηρή λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας που συχνά λαμβάνει διαστάσεις εθνικού διχασμού.

Μένει να δούμε αν πράγματι ο Σαμαράς θα το τολμήσει.

17 σχόλια:

 1. Δεν πρόκειται να "τολμήσει". Η στρατηγική είναι αυτή της "αριστερής παρένθεσης"... (Αν ήθελε, - λέμε, αν...- θα το είχε επιδιώξει, όχι τώρα, αλλά από παλιά, και όταν ήταν εκτός πολιτικής (και δε θα κοίταγε το ταβάνι)... ο Σαμαράς είναι +20 χρόνια στη ενεργό πολιτική σκηνή).

  Το αναλογικό σύστημα εκλογής θα έπρεπε να είναι αυτονόητο (εφόσον ενδιαφερόμαστε για την ενίσχυση και ανάδειξη της δημοκρατίας). Αλλά δεν αρκεί... Επίσης, αυτονόητα θα ήταν τα εξής:
  - Να είναι ξεχωριστό σώμα η βουλή και ξεχωριστό η κυβέρνηση και να προκύπτουν από διαφορετικές εκλογές (το ότι κάποιος είναι βουλευτής και υπουργός είναι αστείο)
  - Η βουλή να προκύπτει από την τοπική αυτοδιοίκηση (ώστε η νομοθεσία να ασκείται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών).
  - Κατάργηση ασυλίας βουλευτών και πολλών εξωφρενικών προνομίων και παροχών (αυτοτελής φορολόγηση, επιπλέον αμοιβές για συμμετοχές σε επιτροπές, ερωτήσεις, κ.α.).
  - 2 θητείες μάξιμουμ σε πολιτικές θέσεις (η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, όσο μένεις σε πολιτικές θέσεις έχεις το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας έναντι νέων υποψηφίων)
  - Εκλογή κυβέρνησης με 50% + 1 (σε διπλές εκλογές αν χρειαστεί, όπως γίνεται στα περισσότερα κράτη του κόσμου).
  - Η κυβέρνηση να έχει θητεία 4 χρόνων χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση (όπως γίνεται στα περισσότερα κράτη του κόσμου).
  - Εισαγωγή θεμάτων προς συζήτηση σε βουλή με συλλογή υπογραφών από πολίτες.
  - Αυτόματα δημοψηφίσματα με συλλογή υπογραφών, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης.
  - Κατάργηση του προέδρου της δημοκρατίας - είναι διακοσμητικός.
  κ.ο.κ.


  Αν δεν αλλάξει το πολιτικό σύστημα, δεν θα ανανεωθεί ποτέ και το πολιτικό προσωπικό. Το δεύτερο είναι προφανώς κύρια ευθύνη των πολιτών, αλλά δυστυχώς οι πολίτες σε αυτή τη χώρα υποκύπτουν εύκολα σε ψυχολογικές πιέσεις και έχουν κοντή μνήμη...


  Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έμεινε ακλόνητο και ξεκατινιάζεται πάνω από μια χρεοκοπημένη χώρα.


  Δεν περιμένω να αλλάξει τίποτα σε ορατό χρονικό ορίζοντα... Κανείς δεν το θέλει... Ακόμα και όσοι λένε ότι το θέλουν, όταν έρχονται στην εξουσία τα ξεχνάνε όλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πέφτεις νομίζω τελείως έξω αυτή τη φορά. Με την απλή αναλογική ο ΑΣ τελειώνει πολιτικά: οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ θα κατευθυνθούν σε άλλες επιλογές, και αυτός θα πέσει κάτω από το ποσοστό του Μαΐου 2012. Η μόνη του επιλογή είναι να βασιστεί στην πόλωση και να προσπαθήσει να κερδίσει τις εκλογές, κάτι που, εκτιμώ, έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για να μπορέσει να μπει κι ο ΓΑΠ στη βουλή ε; Μάλιστα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα μού έκανε τρομερή εντύπωση μια απλή αναλογική. Δεν είναι στη φύση της κυβερνητικής Δεξιάς-πάντα και προ αμνημονεύτων χρόνων κυβερνητική ήταν-δεν είναι λοιπόν στη φύση της, στον εν γένει χαρακτήρα της η απλή αναλογική. Προσωπικά το θεωρώ αδύνατο να συμβεί. Αν παρόλα αυτά συμβεί θάναι πράγματι κοσμογονία, γιατί θάχει χαρακτήρα μοιρολατρικό, χαρακτήρα παράδοσης άνευ όρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κουφάκης Άγγελος26 Δεκεμβρίου 2014 - 12:30 μ.μ.

  Για να μπει ο ΓΑΠ στη Βουλή θα πρέπει το 3% να γίνει 0,3%. Θα δωθεί μεγάλη μάχη με τον Βασίλη Λεβέντη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τόσο ζόρι με τον ΓΑΠ δεν ξαναείδα!!!!!!!!!!!! Άλλοι σας "πη...ανε" άλλα σας λένε εσείς τον ΓΑΠ σκέφτεστε. Μπράβο βάθος πολιτικής σκέψης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το όριο του 3% δεν αλλάζει λόγω Θράκης. Το μεγάλο κόλπο μπορεί και να είναι άλλο: μπόνους 50 εδρών στα κόμματα που θα φτιάξουν κυβερνητικό συνασπισμό. Δηλαδή αφού κανένα κόμμα δεν έχει ην απόλυτη πλειοψηφία, πάμε σε διερευνητικές εντολές και τα κόμματα που φτάνουν τις 101 έδρες παίρνουν το μπόνους των 50 εδρών που μοιράζεται αναλογικά μεταξύ τους. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς το μπόνους παίρνει γύρω στις 90 έδρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Παραπολιτική, όχι δα και αποκτά διαστάσεις εθνικού διχασμού το πολιτικό πρόβλημα ;
  Εθνικό διχασμό θα έχουμε αν μπουν σε κίνηση οι ιδεοληψίες του σύριζα. Εννοώ σαν και αυτές που στηρίζονται σε τσιτάτα του τύπου "οι λαοί δεν έχουν να χάσουν τίποτε άλλο παρά τις αλυσίδες του" ή "ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός" κ.ο.κ
  Στην διεθνή σκακιέρα οι μικρές χώρες πρέπει να φροντίζουν να αξιοποιούν τις αντιθέσεις των μεγάλων δυνάμεων όχι βεβαίως με...μαγκιές αλλά μέσα από την όποια ευφυΐα διαθέτουν και με ρεαλισμό.
  Το έγραψες πολύ καλά και το σημείωσα: "Το τρένο της εθνικής μυθολογίας τρέχει για να συναντήσει τον τοίχο της εθνικής πραγματικότητας" μέσα στο κλίμα της "εγχώριας αμεριμνησίας" όπως έχει πει ο Αλέκος ο Παπαδόπουλος.
  Η αμεριμνησία είναι το κατεξοχήν χαρακτηριστικό όσων θέλουν να μας...σώσουν.
  Στα σαράντα και πλέον χρόνια που πασχίζω να κατανοώ τα πολιτικά ζητήματα δεν έχω ξαναβρεθεί σε αυτή τη δεινή θέση. Κυριολεκτικώς μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.
  Κατά μία έννοια εσένα Παραπολιτική σε μακαρίζω που έχεις επενδύσει στο ΓΑΠ γιατί είναι καλό κάπου να ελπίζεις.
  Εγώ πάντως όταν βλέπω...το λιοντάρι δεν ψάχνω για τα πατήματά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ωραία τα λες. Ιδίως το τελευταίο, κατάργηση του 3%. Ετσι θα μπεί και ο αγαπημένος μας Γιωργάκης στη Βουλή, όπως και ο Μπένι, ενώ τώρα θα περάσουν και οι 2 στο περιθώριο δια παντός.
  Ξεχνάς όμως κάτι. Την Δευτέρα συνεδριάζει η Βουλή για εκλογή Προέδρου.Εφόσον δεν εκλεγεί, όπως λές κι εσύ, η Βουλή διαλύεται αμέσως. Πώς πότε θα μπορέσει να ψηφίσει ένα τέτοιο σημαντικό νομοσχέδιο, που μόνο σκοπό θάχει να ανακόψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός κι αν ρίχνεις ιδέες στο Σαμαρά (γιατί σαν τέτοιο μου ακούγεται) μπας και μπορέσει να βγάλει πρόεδρο, κι έτσι να μπορέσει να οργανωθεί κάπως και ο ΓΑΠ για μια αξιοπρεπή παρουσία στις εκλογές...
  Ο,τι και να σκαρφίζεστε, φίλε, η μοίρα Σαμαρά, Βενιζέλου, Γιωργάκη είναι προδιαγεγραμμένη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς για σας, είναι προ των πυλών (1 μήνας σας έμεινε....σκεφτείτε άλλα σενάρια)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΝΕΠΙΤΥΧΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. "Κατά τη γνώμη μου, τα δεδομένα ως προς την εκλογή Προέδρου δεν πρόκειται να αλλάξουν. Επιμένω στην αρχική εκτίμηση μου ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθούν οι 180 βουλευτές καθώς επιθυμεί η ωρολογιακή βόμβα του προϋπολογισμού του 2015 να σκάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ".

  ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ...

  https://www.youtube.com/watch?v=Svd4lcikRK4

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Θεσμικά δε μπορεί να γίνει αυτό Παραπολιτική....Μη λέτε ότι σας κατεβαίνει....


  Πιστός αναγνώστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ευχή και κατάρα27 Δεκεμβρίου 2014 - 3:06 π.μ.

  Αν και ακούγεται σατανικό υπάρχει κάτι που δεν ακούγεται καλά, δεν στέκει νομικά. Δεν μπορεί κάποιες έδρες -και μάλιστα 50!-να είναι υπό αίρεση. Τα κόμματα πάνε στις διερευνητικές εντολές όχι πια με βάση τα ποσοστά τους αλλά τις έδρες τους, που έχουν κατά κάποιο τρόπο κλειδώσει. Δεν θέλω να είμαι απόλυτος αλλά υπάρχει τέτοιο προηγούμενο σε άλλη χώρα;9στην Ελλάδα δεν υπάρχει πάντως).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Η Βουλή δε διαλύεται αμέσως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Εσύ πρέπει να προσληφθείς για πολιτικός αναλυτής...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Για το Βενιζέλο θα το κάνει. Ειδικά αν κατέβει με κόμμα ο Γιώργος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Βλέπεις πολύ μπροστά εσύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή