Θα μπορούσε η απλή αναλογική να αποτελέσει το colpo grosso του Αντώνη Σαμαρά;

26.12.14


Η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πλησιάζει και όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι η διάλυση της Βουλής και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Υπάρχει κάτι που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα μέχρι τότε;

Κατά τη γνώμη μου, τα δεδομένα ως προς την εκλογή Προέδρου δεν πρόκειται να αλλάξουν. Επιμένω στην αρχική εκτίμηση μου ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθούν οι 180 βουλευτές καθώς επιθυμεί η ωρολογιακή βόμβα του προϋπολογισμού του 2015 να σκάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει όμως κάτι που μπορεί να συμβεί και να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα σχετικά με τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Αν ήμουν ο Αντώνης Σαμαράς, θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να προτείνω την καθιέρωση απλής αναλογικής, πριν διαλυθεί αυτή η Βουλή.

Μια τέτοια πρόταση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει γλυκαθεί με το bonus των 50 εδρών αλλά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αιτιολογήσει τη μη υπερψήφιση μιας πάγιας πολιτικής θέσης της Αριστεράς όπως είναι η απλή αναλογική. Αν η απλή αναλογική ψηφιστεί από 200 βουλευτές, θα ισχύσει ήδη από τις πρώτες εκλογές ενώ αν δεν βρεθούν οι 200, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες, κόβοντας τα φτερά όσων στον ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζαν σε δεύτερες εκλογές για να προσεγγίσουν την αυτοδυναμία.

Επίσης, η απλή αναλογική θα μακιγιάρει και την εκλογική πανωλεθρία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ καθώς η διαφορά των εδρών που θα κερδίσουν με αυτές που θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το αν υπήρχε το bonus των 50 εδρών. Δεν αποκλείω να προχωρήσουν ακόμα πιο πέρα μειώνοντας και το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Μπορεί κανείς πειστικά να επιχειρηματολογήσει υπέρ του ότι είναι φοβερά ανήθικο να επιλέξουν την απλή αναλογική τα δυο κόμματα που τόσα χρόνια ευνοούνται από δυσθεώρητα εκλογικά bonus αλλά από την άλλη, πιστεύω ότι σε αυτή τη συγκυρία ίσως η απλή αναλογική να βοηθήσει τους πολίτες να δώσουν τολμηρή λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας που συχνά λαμβάνει διαστάσεις εθνικού διχασμού.

Μένει να δούμε αν πράγματι ο Σαμαράς θα το τολμήσει.