Το τρένο της εθνικής μυθολογίας τρέχει να συναντήσει τον τοίχο της εθνικής πραγματικότητας

23.12.14


Η αυτοαναφορικότητα είναι δυστυχώς μία σοβαρή, διαχρονική παθογένεια της χώρας. Ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας έχει διαχρονικά την πεποίθηση ότι είμαστε ο περιούσιος λαός, το κέντρο της γης· ότι οι υπόλοιποι λαοί είτε μας χρωστούν είτε εξυφαίνουν διαρκώς συνωμοσίες σε βάρος μας.

Στις ημέρες μας, η πεποίθηση αυτή ανάγεται κυρίως στο γεγονός ότι ο μέσος συμπολίτης μας πάσχει από ένα σοβαρό πληροφοριακό έλλειμμα, το οποίο και τον εμποδίζει από τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων για το ατομικό και το συλλογικό του μέλλον: συχνά δεν γνωρίζει, αλλά και δεν φροντίζει να ενημερωθεί (έστω διαδικτυακά) για το τι συμβαίνει στη γειτονιά μας, την κοντινή και τη μακρινή, εντός και εκτός ΕΕ· ποια είναι τα χειρότερα ή και ποια τα καλύτερα που μπορεί να μας περιμένουν.

(...)

Αυτή τη στιγμή, το τρένο της εθνικής μυθολογίας τρέχει να συναντήσει τον τοίχο της εθνικής πραγματικότητας. Η μοιραία σύγκρουση μπορεί πάντως να αποφευχθεί. Αρκεί, έστω και τώρα, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να αποδεχθούν ότι η τύχη της χώρας είναι πιο σημαντική από τη δική τους τύχη, να ομονοήσουν στα βασικά και να συνεννοηθούν με υπευθυνότητα για το άμεσο μέλλον αυτού του τόπου – και δεν εννοώ εδώ απαραίτητα το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, αλλά αυτό που έρχεται μετά: την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Θα πρέπει όμως πρώτα να πουν στον ελληνικό λαό μία σημαντική αλήθεια: ότι δυστυχώς ο ελληνικός εξαιρετισμός υπάρχει μόνον στο μυαλό μας.

Ένα εξαιρετικά ψύχραιμο άρθρο από τον Αντώνη Καραμπατζό στο Βήμα.

34 σχόλια:

 1. Ένα μεγάλο αντίο στον Βενιζέλο.
  Ένα μεγάλο αντίο στην αυτοδυναμία Σύριζα.
  ΠΑΜΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ευχή και κατάρα-ταχυδρομήσιμη23 Δεκεμβρίου 2014 - 2:26 μ.μ.

  Είναι πολύ γνωστό σ'όλους τους γιωργοπαπανδρεϊκούς μπλόγκερ ότι δεν είμαι ιδιαίτερα ευφυής. Γι'αυτό λοιπόν ζητώ τη συνδρομή τους να μού εξηγήσουν κάτι που ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω.
  Λοιπόν έχουμε και λέμε. Ο Γιώργος Παπανδρέου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ θα κατέβει στις επικείμενες εκλογές με άλλο, δικό του κόμμα. Αν δεν γίνουν εκλογές δεν θα κάνει κόμμα; Κριτήριο δηλαδή για να κάνει κόμμα είναι οι εκλογές; Αν κάποιος χρησιμοποιεί ένα τέτοιο κριτήριο για να δημιουργήσει ένα κόμμα-τις εκλογές μόνο-αυτό έχει να κάνει με προγραμματικό πολιτικό λόγο; Γιατί δηλαδή πρέπει να προκηρυχτούν εκλογές για να ιδρύσει ένα κόμμα; Δεν μοιάζει όλο αυτό το μη-σκεπτικό να είναι περισσότερο συλλογιστική υπονόμευσης την εντελώς πιο ακατάλληλη στιγμή για ένα κόμμα που τον έχει τιμήσει στα ανώτατα αξιώματα του; Τι θα γινόταν δηλαδή αν αντί ένα μήνα πριν το έκανε μια μέρα μετά τις εκλογές-έτσι συμβαίνει στα θεσμικά κόμματα. Όποιος έχει αντίθετη άποψη με το κόμμα στο οποίο σιτίζεται, το διατρανώνει έγκαιρα και με τον πανηγυρικότερο τρόπο-τον ανδρειότερο θάλεγα εγώ.
  Κουβέντα να γίνεται βασικά. Όλοι έχουμε καταλάβει ότι οι νεφελώδεις και θολοί λόγοι που προβάλλει είναι ΜΟΥΣΙΑ. Οι λόγοι ανάγονται σε καθαρά ψυχοτραυματικές αιτίες και είναι εξόφθαλμα ΑΠΟΛΙΤΙΚΟΙ. Ξέρει πολύ καλά ότι τα ποσοστά που ενδέχεται να εισπράξει-ακόμη και τα πιο αισιόδοξα υψηλά θα είναι ταπεινωτικά χαμηλά-μιά δημοσκόπηση έδειξε 0,5%! Προφανώς σε καμιά κεντρική πολιτική σκηνή δεν θα μπει. Ο άμεσος στόχος του είναι το ανόητο απολίτικο προσωπικό του μένος και ο απώτερος, που είναι επίσης προφανώς ΟΔΗΓΙΑ που τού δόθηκε, είναι η μέσω της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να γίνω διεξοδικότερος σ'αυτό αλλά η νύξη που αφήνω είναι σαφής. Τόχω ξαναγράψει από τούτο δω το μπλογκ: τον Παπανδρέου τον θεωρώ ικανό για τα χειρότερα. Όπως δεν με διέψευσε το 2007, όπως το ίδιο δεν με διέψευσε το 2010, το 2011, γιατί να με διαψεύσει και τώρα; Είναι ο απόλυτος ορισμός του μοιραίου καταστρεπτικού ανθρώπου.
  Κλείνω απευθυνόμενος στους φίλους του ΠΑΣΟΚ: όταν αυτός ο άνθρωπος δεν κατάφερε να διαχειριστεί ένα ευτυχές και μνημειώδες 44% του εκλογικού σώματος και με πλήρη έλεγχο του κόμματος του το 2009-20011 είναι δυνατόν να διαχειριστεί ένα σπιθαμιαίο ποσοστό, με ανύπαρκτο κομματικό μηχανισμό και με τον ίδιο τα 9/10 του χρόνου του εκτός Ελλάδας; Σοβαρολογούμε; Είναι εξόφθαλμα ασόβαρο το εγχείρημα του και θα τον γελοιοποιήσει στα μάτια ακόμη και των πιο ειλικρινών αλλά ανυστερόβουλων οπαδών του. Όλοι οι υπόλοιποι του όποιου αστείου μηχανισμού φτιάξει, πολύ απλά πάνε να του φάνε λεφτά-έχοντας μείνει οι ίδιοι στην απέξω της εξουσίας. Αλλά-και να μού το θυμάστε,ο καιρός γαρ εγγύς-κάνουν λογαριασμό χωρίς τους ξενοδόχους! Αυτούς του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, του Παρισιού, της Ζυρίχης, της Κόστα Ρίκα, της Φλωρεντίας. Μέσα σε μια βδομάδα μετά τις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάει να τους συναντήσει, αφήνοντας τους όλους εδώ αμανάτι! Σε ενάμισυ μήνα θα μου πάρετε τη κατάρα και θα τη στείλετε στο ποστ ρεσταντ του χαϊδεμένου σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για την παραπομπή ΠΑΠΑκ τίποτα Πρόεδρε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δηλαδή να βρουν τους 180 και να συνεχιστεί για άλλα 2 χρόνια η φορολογική επιδρομή και η παρακμή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κοτζαγκιαουρίδης23 Δεκεμβρίου 2014 - 3:01 μ.μ.

  Εντάξει, αντίο στο Βενιζέλο, αλλά για να ρωτήσω κάτι : το "βουλιαγμένο" ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ, ποιος το παίρνει τελικά;
  Η θάλασσα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πονάs πολύ ??? Περαστικά και χαιρέτα μου τον Μπένι.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ευχούλα δεν θέλει να του προσάψουν ό,τι δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση!Τόσο απλά και κρυστάλλινα,αντιληπτό τώρα ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Απλά αηδία. Είναι να απορεί κανείς ποιοί τον πιστεύουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ευχή και κατάρα23 Δεκεμβρίου 2014 - 3:50 μ.μ.

  Καθόλου καθαρό! Αν διαφωνεί με μια πολιτική γιατί να νιώσει ότι του προσάπτεται κάτι; Εδώ πολιτική κάνουμε δεν μασάμε ποπ κορν. Άν έχει ιδέες, αν έχει απόψεις και αν αυτές είναι αντίθετες με τής οποιασδήποτε κυβέρνησης-πολύ περισσότερο της "ακροδεξιάς" του Σαμαρά όπως διατείνεστε οι γιωργοπαπανδρεϊκοί-τότε ηθικό και πολιτικό καθήκον του είναι να την ανατρέψει και αν είναι μαγκας να το εξηγήσει αυτό στο λαό και να δικαιωθεί γι'αυτό. Ειλικρινά αυτή η δικαιολογία είναι ό,τι πιο θολό και ασαφές έχω ακούσει ποτέ μου-πρώτη φορά ακούω δικαιολογία ότι κάποιος που διαφωνεί με μια κυβέρνηση δεν διαχωρίζει έντιμα και καθαρά τη θέση του από αυτήν...για να μην πέσει η κυβέρνηση με την οποία διαφωνεί. ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΟ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. παλι εδω ε? ο γιωργος το μονο που εχει δηλωσει ειναι οτι θελει συνεδριο του πασοκ για να καθοριστει η πορεια του και να εκλεξει αρχηγο για μια αλλη πορεια οχι τσοντα της νδ.τι φοβαστε?αν δεν εχει απηχηση ο γιωργος στο πασοκ,θα ξαναβγει ο δικος σου και ολα καλα και ωραια για σας.οσο για τις δημοσκοπησεις θα τριβεται τα ματακια σας.και οπως λενε και οι ακροδεξιοι ο καιρος γαρ εγγυς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Φυσικά! Η λογική είναι η εξής: αν δε συναινέσει το θύμα στον βιαστή του, θα τον βιάσουν κι άλλοι πέντε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. βαγγελη χρονια πολλά. αυτα που γραφεις αποδεικνυουν ότι είσαι ιδιοφυια ή ψεκασμενος.

  πρωτα πρωτα αν δεν γινουν εκλογες ο γαπ δεν θα ανακοινωσει κομμα γιατι θα σας συρουμε σε συνεδριο και θα εκλεγει νεος προεδρος. Αλλα επειδη ο ''συντροφος'' βαγγελης προτιμα τις εκλογες απο το συνεδριο, (συνεδριο μετα τις εκλογες δεν εχει νοημα),(συν οτι ο βαγγελης χρωστα το συνεδριο που ειχε υποσχεθει μετα την ηττα των ευρωεκλογων, το ξέχασε;) αναγκαστικα ο γαπ θα κανει κομμα. Μαγκια του και μπράβο του.

  Βεβαια απορω πως ενας ''βλακας'' σαν το γαπ σε παρεσυρε να τον ψηφισεις το 2004,2007, 2009 να συνοδοιπορευτεις μαζι του και να μας καταστρεψεις, αφου υπο την αρχηγια του εγιναν ολα αυτα τα ''δεινα'' που περιγραφεις. Δηλαδη με την ψηφο σου συνεβησαν. ΕΣΥ λοιπον φταις για ολα αυτα, ΕΣΥ. Άρα εισαι βλάκας και εσυ, αφου πίστεψες τον ''βλάκα'' που μας κατεστρεψε.

  Εκτος και δεν τον ψηφιζες τόσα χρόνια, άρα συμφωνα με τον μπενυ δεν ψηφιζες πασοκ στο ΠΑΡΑΒΑΝ, αρα δεν εισαι του εσωτερικου αλλά του εξωτερικου και δεν δικαιουσαι να μιλας οπως λεει και ο μπενυ. Μην μας τα πρηζεις τοτε. Αλήθεια τι ψήφισες το 2007; καραμανλή δαγκωτο;

  Να σου θυμισω ότι το 0,5 που λες οτι θα παρει ο γαπ δεν ενοχλει ουτε την νδ ουτε το συριζα ούτε τον βαγγελα που πήρε το ''ιστορικο'' 13% στις εκλογες το 2012 και ανεβαινει καθως ανεβαινει και η ελλαδα. Αρα τι και αν γινει το 13% σε 12,5%; χεστηκε η φοραδα. Για 0,5% χτυπιεσαι. Τι σας νοιαζει εσας τα μεγαλα κομματα; Και επειδη η ελλάδα εχει ανεβει τα τελευταια χρονια άρα θα εχει ανεβει και το πασοκ, μαλλον ο βαγγος πάει για πρωθυπουργος! Με το 0,5% ασχολείσαι εσύ;

  Βαγγελη να σου πω την αληθεια χαιρομαι που στην επόμενη βουλη θα εκπροσωπεις το εξοκοινοβουλευτικο βαθυ νδπασοκ (όπως εγω με το φτωχο μου το μυαλό θεωρώ), αλλα εσυ μην στενοχωριεσαι, καπου θα σε βολεψουν οι ΔΟΛιοι. Και την συνταξη του βουλευτη την εχει ήδη κατοχυρώσει. Αλίμονο στον οδυσσέα και τον πάρη που δεν προλάβαίνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Σου προτείνω να κάτσεις για πρώτη φορά στη ζωη σου να διαβάσεις προσεκτικά ενα σοβαρό κείμενο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Δύο γαιδάροι μάλωναν σε ξένον αχυρώνα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Υπάρχουν αυτοί που μέχρι τώρα
  δίναν ΠΑΣΟΚ σε εκλογές είτε δημοσκοπήσεις.
  Είναι αυτοί "που δεν πήγαινε το χέρι τους",
  αλλά και αυτοί που δεν θέλουν τον ΒΒ πιό πολύ απ΄'ολους !
  Υπάρχουν και πολύ περισότεροι, που είναι εκτός ΠΑΣΟΚ
  επειδή ΑΚΡΙΒΩΣ δεν θέλουν τον ΒΒ με τίποτα .

  Ο ΛΑΟΣ ( όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ )
  ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
  ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
  Μ Π Α Μ Π Ε Σ Ι Α .

  Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ
  ΘΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΟΝ ΒΒ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  είτε χωρίς Συνέδριο ΜΕΤΑ τις εκλογές
  ( θα μείνει εκτός Βουλής η σφραγίδα ΠΑΣΟΚ
  και ο ΒΒ σπίτι του !),
  είτε με Συνέδριο ΠΡΙΝ τις εκλογές
  ( θα σωθεί ΚΑΙ το όνομα ΠΑΣΟΚ,
  και ας πάει ο ΒΒ όπου θέλει !).

  Είτε έτσι, είτ΄αλλοιώς ...

  Τ΄αυτόφωτο ΠΑΣΟΚ
  μην το κλαίς
  εκεί που πάει να σβύσει
  ΝΑΤΟ ΝΑΤΟ ΠΕΤΙΕΤΑΙ !
  ΝΑΤΟ ΠΕΤΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΄ΞΑΡΧΗΣ
  ΑΝΤΡΙΕΥΕΙ ΚΑΙ ΘΕΡΙΕΥΕΙ ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Γιατί γράφεις ολόκληρος κατεβατο για το 0,5% του Παπανδρέου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Το καιρός γαρ εγγύς δεν το λένε οι ακροδεξιοί , γιατί αφενός είναι το ίδιο γλωσσικά αστοιχείωτοι όπως και ο Παπανδρέου και αφετέρου αν κάποιοι βρεθεί να το ξέρουν, δεν το έχουν αποκλειστικότητα και προνόμιο: η γλώσσα είναι η απόλυτη κοινοκτημοσύνη-για όσους τουλάχιστον θέλουν να μπουν σε τέτοιο όμορφο και προνομιακό κοινόβιο.
  Σού θυμίζω ότι αυτή την κυβέρνηση την έχει στηρίξει δυόμισυ ολόκληρα χρόνια με το μίνιμουμ που μπορούσε να δώσει αλλά το μάξιμουμ σε συνέπειες: τη ψήφο του σαν βουλευτής! Ακόμη και τώρα και σήμερα ψηφίζει κυβερνητική επιλογή! Προφανώς λοιπόν ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ να ψηφίζει αυτή τη Κυβέρνηση. Το πρόβλημα του είναι ο Βενιζέλος. Είναι προσωποποιημένο το πρόβλημα του και ανάγεται σε άλλες σφαίρες που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την πολιτική. Γι'αυτό και αν τυχόν εκλεγεί τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άρα δεν θα γίνουν εκλογές, θα αναβάλλει την "ιδρυση" του κόμματος του μέχρι τελικά να γίνουν εκλογές! Και μέχρι τότε, θα ξαναστηρίζει τη Κυβέρνηση! Το κόμμα που θέλει να κάνει θα είναι ΘΝΗΣΙΓΕΝΕΣ γιατί θα είναι ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΚΟΜΜΑ: να καταστρέψει τον προσωπικό του εφιάλτη, που θεωρεί ότι τον ταπείνωσε. Αλλά όχι μόνο αυτό. Να εκδικηθεί το κόμμα που σύσσωμη η κοινοβουλευτική του ομάδα τον καθαίρεσε σαν ανίκανο. Θέλει να εκδικηθεί για όλα όσα ο νοσηρός του εγκέφαλος έπλασε σαν απειλές. Είναι κρίμα που ο Σαίξπηρ πέθανε τόσο νωρίς. Θα είχε πλάσει έναν ασύγκριτο τραγικωμικό και σπαραξικάρδιο ήρωα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ποιος σού είπε ότι οι κλινικές περιπτώσεις δεν αξίζουν το κατεβατό τους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Απύθμενο το μένος σου Κύριε για τον ΓΑΠ. Όπως εσύ δηλώνεις, ξεκινάει από το 2007 και φτάνει ως τα τώρα!. Τότε που δεν είχε δώσει "δείγματα γραφής" κι όμως τον είχες "σε καθεστώς απαξίωσης". Αντιπαρέρχομαι τις αλληλοαναιρούμενες διαπιστώσεις σου και θέλω ευθέως να σε ρωτήσω: συνιστά διάλογο η κρίση αυτού του επιπέδου κι αν, ναι, ποιό το ζητούμενο της; Και κάτι ακόμη: κατέβα στην κοινωνία των απλών πολιτών που η πολιτική διαδρομή τους εξελίχθηκε μέσω του ΠΑΣΟΚ και διαπίστωσε "ιδίοις όμμασι" ποιά αποδοχή γνωρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου. Εκτός κι αν πήρες το "μήνυμα" και η αντίδρασή σου βγαίνει τόσο επιθετική προς το πρόσωπό του. Θα εκπλαγείς Κύριε με το εκλογικό ποσοστό σε ενδεχόμενη κάθοδό του. Κοντός ψαλμός αλληλούϊα....!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ρε εκείνος ο μανιακός βενιζελολάτρης ο "ευχή και κατάρα" , πού έγραφε υστερικά αντιΓαπικά κατεβατά σε κάθε άρθρο εδώ μέσα , που έχει κρυφτεί ?
  Αφού λάκισε και αυτός... άστα να πάνε Τούρκογλου... έφτασε το τέλος... εμείς στο είχαμε τάξει αλλά ο αυτοκαταστροφικός Βοναπαρτρισμός σου σε έχει τυφλώσει ΠΡΟΔΟΤΗ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Το να ασχολούνται οι πεθαμένοι με το κουφάρι του ΠΑΣΟΚ, προς νεκροφιλία μου κάνει. Τα χρέη του κουφαριού ποιος τα πληρώνει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Άστα να πάνε μεγάλε! Αυτό σού λέω μόνο: άστα να πάνε! Από την κοινωνία έρχομαι και καλύτερα να μη σού πω σε ποια υπόληψη τον έχουν το Γιώργο Παπανδρέου. Ο απολύτως ανυπόληπτος Χαϊκάλης φαντάζει μπροστά στον "δικό" σου σαν το Μωϋσή που έσωζε το λαό του στο πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας!Μιλάμε για τέτοια χάλια. Και ο ψαλμός που θα ακούσεις στις εκλογές δεν θα είναι ούτε δοξαστικό Αλληλούια ούτε καν το Πολυχρόνιο αλλά το Requiem Aeternam! Το τελεσίδικο, το αμετάκλητο και το οριστικό. Από κει και πέρα θα μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα την ανεμελιά των διαρκών και αιώνιων διακοπών του.
  Υ.Γ. Το 2007 είχε ήδη δώσει απτά δείγματα γραφής: έχασε από ένα κατατσουρουφλισμένο Καραμανλή αλλά και κέρδισε το Βενιζέλο με τα συνταρακτικά επιχειρήματα όπως τα διατύπωσαν με τον ασυναγώνιστο τρόπο τους ο Ρέλος απ'τη μια και η αριστοκρατία του συνδικαλισμού τύπου Πολυζωγόπουλου, Φωτόπουλου-βάλε και το Μητρόπουλο μέσα σε παρακαλώ με τις μπίζνες του στη ΓΣΕΕ και όλον αυτόν τον συρφετό ανθρωπων ανυπόληπτων και αρπακτικοφρόνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. ολοι με το γιωργο ευκαιρια συντροφοι να μετρηθουμε,,,,αν και ειμαι σιγουρος οτι ολοι θελαμε να επανιδρυσει το πασοκ ας αφησουμε τον ββ μονο ετσι κι αλλιως ξενο σωμα ηταν ειναι κ θα ναι...ηρθε η ωρα να μιλησει η βαση για τον ββ κ να παρει οτι του αρμοζει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Είμαι σίγουρος οτι ρωτάς για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ απο αγνό ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος και τους τρόπους χρηματοδότησης των κομμάτων.... (ΌΛΩΝ των κομμάτων). Έτσι δεν είναι αγαπητέ Δημοκράτη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. σεμνά και ταπεινά25 Δεκεμβρίου 2014 - 6:09 μ.μ.

  Άλλαξε nic name που θες να λέγεσαι και δημοκράτης. Ψεκασμενε!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. σεμνά και ταπεινά25 Δεκεμβρίου 2014 - 6:28 μ.μ.

  Κοκορομαχιες ποιος είναι με ποιον. Η πλειοψηφία όμως είμαστε ΠΑΣΟΚ. Το μέλημα μας ειναι το ΠΑΣΟΚ και όχι η δικαίωση του Γιώργου και το πολιτικό μέλλον του Χοντροβαγγελη. Ειδικα για τον τελευταιο δεν θα στεναχωρηθω αν έχει το πολιτικό τέλος που του αξίζει ανάλογο με την πολιτική του παρουσια. Βρώμα και διωδία!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. ελπίζω ο Παπανδρέου να αναλάβει και το μερίδιο των χρεών του ΠΑΣΟΚ που ο ίδιος δημιούργησε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Τι βρώμα και διωδία; Βρώμα και Τριώδιο δε λες καλύτερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. προκειμενου να γρεμοτσακιστει ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ας γινει ο,τι ναναι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Η Εσύ είσαι βλάκας ή παριστάνεις το βλάκα!
  Για ποιο κόμμα μιλάς; για μια συνιστώσα εν σειρά μεταλλαγμένων κομμάτων ελιάς, δημοκρατικής παράταξης, δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης κ.ο καθεξής; Για ένα κόμμα που ο αρχηγός σου το κατάντησε το κάρο του χότζα; Ήταν σαφής ο ΓΑΠ σε τέτοιο κόμμα δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Ποιο κόμμα λοιπόν θα διαλύσει εκτός από την ομάδα λίγων καρεκλοκένταυρων, που πήραν το κόμμα και το έκαναν όργανο των φιλοδοξιών τους; Όσο για το 0,5% μάλλον εκφράζεις διακαείς πόθους. Πριν δημιουργήσει κόμμα ζήτησε συνέδριο και εκλογή προέδρου από τη βάση. Τι έγινε από όλλα αυτά; εκτός από το ιδρυτικό συνέδριο ενός νέου κόμματος που ετοίμαζε ο δικός σου;. Γιατί λοιπόν μιλάτε για διάλυση και αποστασία; Το νέο κόμμα γίνεται για να συμμετέχει στις εκλογές και για να κριθεί από τον λαό. Δεν πήρε εν αιθρία την ομάδα του για να ηγηθεί, όπως έκαναν αρκετοί για να επιστρέψουν στη συνέχεια ως συναρχηγοί. Τότε πραγματικά θα συνέβαλε στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και την δημιουργία συνιστώσας με πολλούς συναρχηγούς. Οι κινήσεις του είναι αρκετά ευφυείς και εκφράζουν την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και τις αγνές και δημοκρατικές προθέσεις του. Όσο για τους οπαδούς πόσο χαμηλής ευφυΐας είναι θα το δείξουν πίσω από το παραβάν. Κοντός ψαλμός αλληλούια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Τον ΓΑΠ τον έριξε ο αρχηγός σου και οι καλτσοδέτες του!!
  Με το νέο κόμμα θα εκφράσει όχι μόνο χιλιάδες λαού αλλά θα καταστρέψει σίγουρα τον αρχηγό σου. Γιατί κόπτεται τόσο πολύ και χρησιμοποιεί όλους τους τρόπους για να τον αποτρέψει αν δεν τον φοβόταν; Το φοβερό και συνάμα απογοητευτικό θα ήταν αν στις τόσες αυθαιρεσίες του αρχηγού σου δεν υπήρχε μια γενναία φωνή με αγωνιστική διάθεση για να αντιδράσει. Και αυτό έγινε την κατάλληλη στιγμή για να βρει τον δικό σου ιδιοφυή απροετοίμαστο

  ΑπάντησηΔιαγραφή