Χάθηκαν 10,6 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο στη χρονιά του...success story

27.12.14


Σε «γη των χαμένων κεφαλαίων» μετεξελίχθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο το 2014, ύστερα από τη μεγάλη άνοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά 26,62% από την αρχή του χρόνου και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση στην Ευρώπη μετά την πτώση της Μόσχας (-40,37%).

Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 10,6 δισ. ευρώ από τις 31/12/2013 μέχρι τις 22/12/2014, κεφάλαια που εάν παρέμειναν στη χρηματιστηριακή αγορά ενδεχομένως να άλλαζε όχι μόνο η εικόνα του χρηματιστηρίου αλλά και των ευρύτερων οικονομικών εξελίξεων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει δέσμιο μίας ανησυχητικής πολιτικής μεταβλητότητας, γεγονός που οδηγεί σε εκροές κεφαλαίων προς χρηματιστηριακές αγορές μειωμένων κινδύνων και αυξημένης εμπορευσιμότητας. «Πτήση προς την ποιότητα» (flew to quality) όπως λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων. Το γεγονός ότι πλέον οι αποδόσεις των μεγάλων ξένων αγορών είναι εξαιρετικές οδηγούν σε εκροές κεφαλαίων από αγορές αυξημένων κινδύνων προς αγορές υψηλών προσδοκιών.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του Νίκου Σακελλαρίου στην Ημερησία.

3 σχόλια:

  1. Μεγάλο ζόρι τραβάει ο συριζας για την ένταξη του Λυκούδη στο ποτάμι.. Αυτό είναι κατανοητό γιατί έχει και κάποιο κόστος πολιτικό. Αλλά δεν κατανοώ την οργή της "Παραπολιτικής".. ΄Ή μάλλον την καταλαβαίνω αλλά δεν θέλω να το πιστέψω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέχρι την 4η πρόταση απορούσα! στην 5η όμως ανακουφίστηκα και αυθόρμητα μου ήρθε η ατάκα " είπα και εγώ δεν θα γράψει τίποτα για τον Γιώργο αρρώστησε;" Ευτυχώς όμως είσαι καλά. Καλές γιορτές με υγεία και ίσως λιγότερη εμπάθεια(αν δεν είσαι κατευθυνόμενος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Λυκούδης βγήκε παγανιά, μάλλον ζήλεψε τον Μπίστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή