Χριστόπουλος: Τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρήθηκαν εξ αρχής μια εύλογη «παράπλευρη απώλεια» της κρίσης

24.12.14


Την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να είχε ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος χωρίς να συντελεστεί μια τόσο σημαντική υποχώρηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκφράζει  ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημήτρης Χριστόπουλος.

Ένα απόσπασμα των τοποθετήσεων του:

Τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρήθηκαν εξ αρχής μια απολύτως εύλογη «παράπλευρη απώλεια» της κρίσης και του τρόπου με τον οποίο τη διαχειριστήκαμε. Αυτό είναι αναντίρρητο ακόμη και από τους ανθρώπους που θεωρούν πως «καλώς πράξαμε». Το σύνηθες επιχείρημα είναι ότι «δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Στην κρίση εξ αντικειμένου τα δικαιώματα περιορίζονται».

Έχω απόλυτη συναίσθηση ότι η κρίση είναι μια συγκυρία όπου ως ένα βαθμό και κάποια δικαιώματα περιορίζονται. Ωστόσο, το επιχείρημα ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς θα είχε νόημα αν είχε ποτέ επιχειρηθεί να διαχειριστούμε αλλιώς την κρίση. Εδώ από την αρχή θεωρήθηκε ότι ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει είναι αυτός που εφαρμόστηκε. Θυμάμαι όταν έγινε η αποστολή της Ομοσπονδίας, ένας υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Task Force της ΕΕ εδώ στην Αθήνα, αδυνατούσε να αντιληφθεί ότι συζητάμε για θέματα παραβιάσεων δικαιωμάτων. Για εκείνον τα δικαιώματα παραβιάζονται μόνο σε περίπτωση βασανιστηρίων από την αστυνομία. Όλα τα άλλα δεν έχουν σχέση με παραβιάσεις δικαιωμάτων αλλά είναι απλώς παροχές που αν στενεύουν πολύ απλά κόβονται. Όμως, όπως δεν μπορείς να αφήσεις ένα σπίτι δίχως νερό και ρεύμα, δίχως τα στοιχειώδη δηλαδή, έτσι δεν μπορείς να αφήσεις ένα κόσμο χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

Ολόκληρη η πρόσφατη συνέντευξη του στη HuffPost Greece.