Δεύτερες εκλογές και συγκυβέρνηση Τσίπρα-Λαφαζάνη

11.1.15


Την ώρα που οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν με ποιο κόμμα θα συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά συνεχίζω να πιστεύω ότι οι δεύτερες εκλογές είναι το πιο πιθανό σενάριο για τη χώρα καθώς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει να πλησιάζει στην αυτοδυναμία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πάντα καλά πληροφορημένος Κώστας Παπαδιόχος σημειώνει σήμερα στην Καθημερινή:

Το φάντασμα των δεύτερων –επαναληπτικών– εκλογών αρχίζει να πλανάται πάνω από τη χώρα ένα δεκαπενθήμερο πριν από την αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, καθώς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να υπερβαίνουν καθαρά τα όρια του «μικρού δικομματισμού» του 2012, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, το πρώτο κόμμα να είναι πολύ πιθανόν να πλησιάσει κατά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση τον πήχυ της αυτοδυναμίας. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην παρούσα φάση προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εμφανίζει δυναμική ποσοστών της τάξης άνω του 30% με την αναγωγή των αναποφάσιστων. 

Αν στις πρώτες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με 4-6 μονάδες τη Νέα Δημοκρατία και απέχει άλλες 2-3 από την αυτοδυναμία, ο Τσίπρας θα προτιμήσει τις δεύτερες εκλογές και τη συγκυβέρνηση με το Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη παρά τη συγκυβέρνηση με Ποτάμι, Παπανδρέου ή Βενιζέλο, η οποία γι' αυτόν θα έχει τεράστιο εσωκομματικό κόστος.

Εκτιμώ ότι το σενάριο των διπλών εκλογών εξυπηρετεί και τη Νέα Δημοκρατία καθώς θα αποτελέσει τη μόνη επιλογή δεκάδων χιλιάδων «μνημονιακών» ψηφοφόρων που στις πρώτες εκλογές θα προτιμήσουν το Ποτάμι, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και το ΠΑΣΟΚ.

Μόνη χαμένη από όλα αυτά θα είναι φυσικά η χώρα αλλά ποιος νοιάζεται;